StoryEditor

V letných horúčavách vyberajte vhodné potraviny. Chladivé účinky majú šalátové listy alebo jogurty

16.07.2023, 17:00
Autor:
redred

Nadmerné potenie môže spôsobiť dehydratáciu. Konzumácia neprimeraného množstva alkoholu, kávy a sladených nápojov tento stav ešte zhoršujú.

Zdravá strava je kľúčová pre udržanie optimálneho zdravia a výkonu v lete. O tom, ako sa stravovať, hovorí diétna poradkyňa levickej nemocnice.

„V lete je dôležité udržať si primeranú hydratáciu. Pitný režim je dôležitý, apelujem však aj na ovocie a zeleninu, ktoré sú bohaté na vodu. To môžu byť napríklad uhorky, melóny, citrusové plody a tak ďalej. Chladenie je tiež veľmi dôležité. Niektoré potraviny majú aj chladivé účinky, ktoré pomáhajú znižovať telesnú teplotu. Napríklad mätové alebo šalátové listy, jogurty a ľahké polievky sú výborným spôsobom, ako sa osviežiť a udržať správnu teplotu tela v horúcich dňoch,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Levice Silvia Kissová.

Posledným bodom je výživa. Zdravé a výživné jedlá dodávajú organizmu dôležité živiny, vitamíny a minerály. Konzumácia čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a chudého bielkovinového zdroja pomáha udržiavať energiu a posilňuje imunitný systém.

Rizikové faktory

Okrem výhod je dôležité brať na vedomie rizikové faktory spojené so zlým stravovaním v lete. Tieto faktory môžu zahŕňať dehydratáciu a riziko potravinovej otravy.

Nadmerné potenie a vyššia teplota v lete môžu spôsobiť dehydratáciu. Konzumácia neprimeraného množstva alkoholu, kávy a sladených nápojov môže ešte zhoršiť tento stav. Teplo prispieva aj k rýchlejšiemu rozmnožovaniu baktérií vo výžive, nevhodné teploty a dlhé obdobie vystavenia môžu zvýšiť riziko  potravinovej otravy.

„Rizikám spojeným so zlým stravovaním a potravinovou otravou sa, samozrejme, dá vyhnúť. V letných mesiacoch nie je veľmi vhodná konzumácia mastných, ťažkých a vyprážaných jedál je vhodné ich nahradiť čerstvým ovocím, zeleninovými listovými šalátmi, ľahkými občerstveniami a hydratujúcimi nápojmi, akými sú napríklad voda, bylinné čaje a domáce šťavy. Zdravé, ľahké stravovanie by sa malo dodržiavať však počas celého roka, nielen v lete,“ dodala odborníčka.

Každý organizmus je jedinečný, a preto je dôležité prispôsobiť stravu svojim potrebám a zdravotnému stavu. Ak sa vyskytujú u jednotlivca špecifické zdravotné problémy alebo je potrebná individuálna rada, je vhodné poradiť sa so svojim lekárom alebo licencovaným dietológom.

01 - Modified: 2023-08-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejší mesiac bol júl. Ako ovplyvňujú vysoké teploty zdravie? 02 - Modified: 2023-07-30 05:00:00 - Feat.: - Title: Prvé Centrum funkčných ochorení tráviaceho traktu na Slovensku otvoria v auguste 03 - Modified: 2023-07-18 16:10:06 - Feat.: - Title: Aké teplo znesie náš organizmus? Vedci prišli s novými zisteniami 04 - Modified: 2023-07-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia s vysokým krvným tlakom by nemali skákať rozhorúčení do studenej vody 05 - Modified: 2023-06-09 16:33:44 - Feat.: - Title: Nutričná špecialistka: Podvýživou trpia aj mnohí pacienti s nadváhou. Lekári vzdelanie vo výžive nemajú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 14:51