Ing. Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthcare SlovenskoSiemens Healthineers
StoryEditor

Siemens Healthineers má s Nemocnicou Bory jedinečnú dohodu o spolupráci. Benefity prinesie lekárom aj pacientom

12.04.2023, 00:00

Technologické inovácie a smart riešenia majú obrovský prínos v podobe precíznej medicíny, ktorá otvára úplne nové dimenzie zdravotníckym zariadeniam a lekárom v prospech pacientov. Špičkové technológie prinášajú nový štandard, ktorý by mala spĺňať každá moderná nemocnica. Viac o týchto smart riešeniach, a ako ich Siemens Healthineers bude zabezpečovať pre Nemocnicu Bory, v rozhovore porozprával Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko.

Efektívne riadenie a prevádzka nemocníc sú dnes veľkou témou. Čo si však máme pod týmito všeobecnými pojmami predstaviť? Väčšina ľudí sa zaujíma skôr o diagnostiku a liečbu, prečo je dôležitá aj samotná prevádzka nemocnice?

V aktuálnej situácii v zdravotníctve, kedy v mnohých krajinách aj mimo Európy bojujú s nedostatkom medicínskych pracovníkov, sú efektivita a odbúranie pracovných úkonov kľúčové. Digitalizácia a umelá inteligencia posúva procesy v zdravotníckych zariadeniach na citeľne vyššiu úroveň. Pri nedostatku zdravotníckych pracovníkov je prínosné, že smart riešenia vedia viaceré procesy zjednodušiť, zrýchliť a napríklad umožniť personálu prakticky sa vzdelávať bez toho, aby musel tráviť čas na školeniach mimo pracoviska. Technologické inovácie prispievajú aj k bezporuchovej prevádzke nemocníc a k efektivite prevádzkových nákladov. Mnohé servisné služby a podpora sú dostupné prakticky nonstop a dokonca na diaľku. Benefitom pre pacienta je funkčná medicínska technológia umožňujúca precíznu diagnostiku. Siemens Healthineers neustále inovuje svoje portfólio produktov a služieb podporovaných aplikáciami na báze umelej inteligencie a digitalizácie. Na Slovensku máme široké portfólio unikátnych diagnostických prístrojov, celkom viac ako 800 inštalácií. Naše tímy špičkových programátorov v Bratislave, Žiline aj v Košiciach vyvíjajú medicínske softvéry a aplikácie pre nemocnice celého sveta.

Siemens Healthineers je lídrom v oblasti medicínskej technológie na Slovensku. Ste úspešní pri uvádzaní nových technológií na báze umelej inteligencie či digitalizácie do slovenských nemocníc?

Siemens Healthineers je voľbou číslo jedna na poli zobrazovacej diagnostiky, ako aj v oblasti laboratórnej diagnostiky. Čo sa týka umelej inteligencie, má naša spoločnosť komerčne dostupných 64 produktov využívajúcich AI (umelú inteligenciu) a na vývoji ďalších neustále pracujeme. Nezávisí to však len od nás, či budú tie najnovšie a najefektívnejšie produkty a postupy využívané aj na Slovensku. My sme pripravení a dokážeme prinášať tie najmodernejšie riešenia aj do slovenských nemocníc.

Siemens Healthineers ponúka nemocniciam Enterprise services tzv. „value partnership“ – formu dlhodobej spolupráce. Čo je súčasťou tejto formy partnerstva a prečo je výhodné?

Enterprise services - Value Partnership je jedinečná forma dlhodobej spolupráce vyvinutá spoločne s najprestížnejšími štátnymi a súkromnými zákazníkmi našej spoločnosti. Kombinuje kompletné portfólio produktov a služieb Siemens Healthineers v oblasti diagnostiky, onkologickej starostlivosti a laboratórnej diagnostiky, ako aj produktov tretích strán. Takto komplexne vieme prispieť k presnej a tým aj efektívnejšej zdravotnej starostlivosti. Naša silná stránka, ktorá spočíva vo vývoji najmodernejších zdravotníckych softvérov a inovácií, nám zároveň umožňuje aktívne formovať digitálnu transformáciu zdravotníctva. Nemocnici poskytneme kombináciu know-how, spoľahlivosti a kvality, najmä pokiaľ ide o aktívne reakcie na tlak rastúcich nákladov v zdravotníctve a zároveň dosahovanie lepších klinických výsledkov.

Dohodu value partnership ste uzatvorili aj s Nemocnicou Bory. Čo obsahuje?

Počas nášho strategického partnerstva uzatvoreného na dobu 15 rokov, bude spoločnosť Siemens Healthineers poskytovať Nemocnici Bory komplexné služby a vymení vyše 20 zobrazovacích a monitorovacích zariadení. Rozsah tejto dohody zahŕňa prístroje pre počítačovú tomografiu, magnetickú rezonanciu, röntgen či zariadenia nukleárnej medicíny. Súčasťou spolupráce je aj jedinečný vzdelávací program pre lekárov zameraný na inovatívne nástroje. Všetko spolu – edukácia lekárov, špičkové diagnostické zariadenia a moderné digitálne riešenia, prinesú mnoho benefitov pre zdravotníkov, ale zároveň významne prispejú k diagnostike a liečbe pacientov novej nemocnice.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:15