Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Nedostatok vitamínu D súvisí so stratou svalovej sily

10.04.2023, 07:00
Autor:
redred

Nedostatku vitamínu D sa dať vyhnúť primeraným vystavovaním sa slnečnému žiareniu, konzumáciou potravín bohatých na tento vitamín alebo užívaním doplnkov stravy.

Nízka hladina vitamínu D výrazne zvyšuje riziko straty svalovej sily v súvislosti s vekom. Strata svalovej sily sa odborne nazýva dynapénia.

Informoval o tom český Štátny zdravotný ústav na svojej stránke.

Svalovou silou rozumieme silu, ktorá je potrebná na natiahnutie maximálne kontrahovaného svalu na pôvodnú pokojovú dĺžku. Vyjadruje sa závažím maximálnej hmotnosti, ktoré sval ešte udrží v rovnováhe oproti gravitácii.

Dynapénia nie je spôsobená neurologickým alebo svalovým ochorením. Zvyčajne sa vyskytuje u dospelých vo veku 50 rokov a viac.

Ako vyplýva z najnovšej štúdie hlavným rizikovým faktorom je pád. Podľa českého Štátneho zdravotného ústavu, v štúdii ELSA, ktorú zverejnil časopis Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research vedci analyzovali údaje od viac ako 3 205 pacientov vo veku 50 rokov a starších s diagnostikovanou dynapéniou.

Štúdia

Štúdia začala v roku 2002 a počas štyroch rokov vedci študovali starnutie. Účastníkom boli merané hladiny vitamínu 25(OH)D v sére.

Respondenti boli zaradení do viacerých kategórií, a to dostatočná hladina viac ako 50 nmol/l, nízka 30 až 50 nmol/l a nedostatočná menej ako 30 nmol/l.

„Po štyroch rokoch bola hodnotená sila úchopu účastníkov celkovej svalovej sily stlačenia menej ako 26 kg u mužov a menej ako 16 kg u žien. Použité boli Poissonove regresné modely, upravené podľa sociodemografických, behaviorálnych, klinických a biochemických charakteristík,“ napísal český Štátny zdravotný ústav.

Ako ďalej spresnil, deficit 25(OH)D v sére bol rizikovým faktorom pre výskyt dynapénie.

Množstvo D-čka

Keď sa do štúdie zapojili iba tí bez osteoporózy a tí, ktorí neužívali doplnky s vitamínom D, bol zistený deficit 25(OH)D v sére, nedostatok vitamínu D v sére aj insuficiencie. Práve toto boli taktiež rizikové faktory pre výskyt dynapénie.

„Ľudia s nedostatkom vitamínu D mali o 70 percent väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich na konci štúdie vyvinie dynapénia (málo vitamínu D). Výsledky podľa vedcov dávajú zmysel, pretože vitamín D pomáha pri obnove a kontrakcii svalov,“ spresnil český Štátny zdravotný ústav.

Doplnil, že nedostatku vitamínu D sa dať vyhnúť primeraným vystavovaním sa slnečnému žiareniu, konzumáciou potravín bohatých na vitamín D, alebo užívaním doplnkov stravy.

Ľudia starší ako 18 rokov by mali prijímať 15 ug vitamínu D na osobu za deň. Maximálna hodnota je 100 ug na deň.

 

01 - Modified: 2021-10-06 14:17:58 - Feat.: - Title: Omega-3 mastné kyseliny môžu zachrániť život pacientom s Covid-19, ukázala česká štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 05:50