StoryEditor

50 % našej krvi tvorí zlato. Zapoj sa aj ty do kampane NTS SR

28.02.2023, 00:00

Veľa sa o nej nehovorí, no jej dôležitosť je nesporná. Krvná plazma je žltkastá tekutina, ktorá tvorí 55 – 65 % našej krvi. Skladá sa najmä z vody, minerálnych solí a proteínov. Tieto vzácne plazmové proteíny a ich rôznorodé zložky sú základ pre výrobu mnohých nevyhnutných liekov, ktoré zachraňujú život nejednému chorému človeku.

Prečo je odber taký dôležitý?

Na Slovensku je darcov krvnej plazmy tak ako aj v iných krajinách stále málo.  Pacienti, ktorí sú  odkázaní na liečbu liekmi vyrobenými z plazmy, to pociťujú najviac. Lieky sú potrebné pri  autoimunitných ochoreniach, imunitnej nedostatočnosti, poruchách zrážania krvi, ale aj v onkológii, chirurgii či gynekológii. Ak sa rozhodneš stať darcom krvnej plazmy, vyrobia sa z nej lieky, ktoré chorým zlepšia kvalitu života, niektorým ho dokonca zachránia.

image
Shutterstock

Darovanie krvnej plazmy je šetrnejšie

Po odbere plazmy sa telo dokáže rýchlejšie zregenerovať ako po odbere krvi. Je to tak preto, lebo sa daruje len jedna zložka krvi – plazma.

Odber plazmy prinesie výhody aj tebe

Okrem dobrého pocitu zo záchrany života je darca pravidelne informovaný o svojom zdravotnom stave. Po darovaní krvnej plazmy je darcovi poskytnuté chutné občerstvenie, doplní si pitný režim a obdrží stravný lístok a náhradu výdavkov za cestu.

image
Shutterstock

Aj ty máš zlato v krvi!

Národná transfúzna služba Slovenskej republiky pokračuje v osvetovej kampani, ktorej cieľom je zvýšiť počet darcov krvnej plazmy na Slovensku a zlepšiť tak  situáciu s liekmi z krvnej plazmy.

Jej súčasťou sú aj zlatí olympionici, ktorí sa myšlienku zlata v krvi rozhodli podporiť. „Som pravidelnou darkyňou krvi a pocit, že moja krv dokáže zachrániť niekomu život, je na nezaplatenie. Práve preto som rada, že môžem podporiť kampaň na darovanie krvnej plazmy, pretože medzi nami sú ľudia odkázaní na lieky, ktoré sa z nej vyrábajú. Nikto z nás nevie, či nebude jedného dňa takúto liečbu potrebovať. Týka sa to nás všetkých,” hovorí Zuzana Rehák Štefečeková. Viac informácií o tom, čo krvná plazma je a prečo je dôležité ju darovať, nájdete na www.mamzlatovkrvi.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 13:51