Karolina Grabowska Pexels
StoryEditor

Liečebný telocvik znižuje úmrtnosť u srdciarov o 30 percent. V Martine sa už lieči pohybom na predpis

15.01.2023, 09:00
Autor:
TASRTASR

Aeróbny tréning by mal trvať aspoň hodinu a pacient by ho mal absolvovať trikrát do týždňa najmä vo forme chôdze, severskej chôdze do kopcov alebo na bicykli.

Liečebný telocvik znižuje úmrtnosť u srdciarov o 30 percent. Prvým zdravotníckym zariadením, ktoré začalo pacientov so srdcovocievnymi chorobami liečiť aj pohybom na predpis, je Dom srdca v Martine. Informoval PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Aktuálne liečbu okrem nej hradí aj Union zdravotná poisťovňa.

"Ambulantná kardiovaskulárna rehabilitácia (AKVR) je preventívny program, ktorý zahŕňa fyzický tréning, poradenstvo, vzdelávanie pacientov a manažment rizikových faktorov," uviedol Štepianský.

Cieľom je podľa neho znížiť úmrtnosť pacientov s chorobami srdca a ciev hlavne v období prvého a druhého roka od infarktu alebo od kardiochirurgického zákroku.

Kardiológ Štefan Farský podotkol, že liečba znižuje potrebu opakovanej hospitalizácie či angioplastiky, rozsah farmakoterapie, zlepšuje kvalitu života, náladu pacienta a jeho sebavedomie.

Pravidelné cvičenie

"V konečnom dôsledku je štatisticky evidentné zníženie celkovej aj kardiovaskulárnej mortality," doplnil.

Zároveň priblížil, že na poklese celkovej mortality sa podieľa aj zníženie výskytu onkologických ochorení pod vplyvom pravidelnej fyzickej aktivity.

"Pracujúce svaly totiž produkujú myokíny, z ktorých niektoré zlepšujú aj imunologický profil pacienta, a tým aj odolnosť voči vzniku onkologických ochorení," spresnil Farský.

Fyzický tréning sa začína s najmenšou intenzitou, ktorá sa postupne zvyšuje.

Ak sa pacient podľa neho nemôže zúčastniť na riadenom tréningu alebo mu AKVR končí, lekár mu predpíše tréning na doma, aby mohol ďalej sám pokračovať.

Aeróbny tréning by mal trvať aspoň hodinu a pacient by ho mal absolvovať trikrát do týždňa najmä vo forme chôdze, severskej chôdze do kopcov alebo na bicykli.

Úhrada poisťovňami

Okrem Dôvery hradí liečbu v Dome srdca v Martine aj Union zdravotná poisťovňa. Jej hovorkyňa Kristína Baluchová pre TASR priblížila, že od minulého roka zazmluvnila kardiologický stacionár, v rámci ktorého majú poistenci dostupný daný druh zdravotnej starostlivosti.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) za posledný rok neeviduje oficiálnu žiadosť o rozšírenie zmluvy o program ambulantnej kardiovaskulárnej rehabilitácie zo strany poskytovateľa zdravotnej starostlivosti," uviedla Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie VšZP.

Spresnila, že v prípade doručenia takejto žiadosti sa ňou VšZP bude zaoberať a vyhodnotí ju.

01 - Modified: 2023-06-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Nový minister ukázal nový termín: Nemocnica Rázsochy sa pacientom otvorí najskôr v roku 2030 02 - Modified: 2023-05-16 16:26:23 - Feat.: - Title: Mesto Martin chce urobiť všetko pre to, aby novú nemocnicu postavili v termíne 03 - Modified: 2021-03-06 14:17:10 - Feat.: - Title: Slovensko má vďaka Plánu obnovy príležitosť, aby efektívne zmenilo svoj zdravotnícky systém
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 04:25