Pixabay Pexels
StoryEditor

Patrí k častým ochoreniam v očnom lekárstve. Pri syndróme suchého oka pomôžu umelé slzy

10.01.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Medzi príznaky patrí pocit diskomfortu, tlaku či piesku v očiach, začervenanie, rezanie a pálenie očí či zhoršenie kvality videnia.

Pri syndróme suchého oka pomôžu umelé slzy, ale aj režimové opatrenia. Je dobré vyhýbať sa dlhému pobytu v klimatizovaných priestoroch s umelým osvetlením, obmedziť dĺžku práce za počítačom i nosenie kontaktných šošoviek, priblížila pre TASR primárka Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Nora Majtánová.

Syndróm suchého oka patrí podľa odborníčky medzi jedno z najčastejších ochorení v očnom lekárstve. Jeho príčinou je porucha v sekrécii sĺz, teda ich nedostatočné množstvo alebo kvalita.

Príznaky

Medzi príznaky patrí pocit diskomfortu, tlaku či piesku v očiach, začervenanie, rezanie a pálenie očí, zhoršenie kvality videnia, častá je podľa Majtánovej aj bolesť hlavy, pocit unavených očí.

"Paradoxne môže byť prítomné zvýšené slzenie, zapríčinené nedostatočnou kvalitou sĺz alebo zvýšeným dráždením oka. V ťažších formách ochorenia môže dochádzať ku defektom a zápalom rohovky, čo má za následok zníženie transparentnosti rohovky a tým pádom zhoršeniu kvality videnia," doplnila primárka.

Ku zhoršeniu prejavov podľa jej slov dochádza najmä počas veterného, studeného a suchého počasia alebo tiež v klimatizovaných a vykurovaných priestoroch.

Liečba

"Syndróm suchého oka môže zhoršovať aj dlhotrvajúca práca za počítačom a nedostatočné žmurkanie, umelé svetlá alebo aj aplikácia niektorých očných kvapiek či nosenie kontaktných šošoviek," vysvetlila.

Liečba syndrómu suchého oka je symptomatická. Podľa odborníčky pomáha aplikácia umelých sĺz bez konzervačných látok niekoľkokrát denne, aplikácia očných gélov najmä na noc alebo v ťažších prípadoch aplikácia lokálnych imunosupresív a kortikosteroidov.

"V niektorých prípadoch je možné podávať kvapky z vlastného séra. Dôležité sú však režimové opatrenia," doplnila Majtánová.

Chirurgická liečba za účelom uzavretia slzných bodov a tým zníženia odtoku sĺz je podľa jej slov zriedkavejšia.

01 - Modified: 2022-11-07 16:11:21 - Feat.: - Title: Unikátny zákrok: Na zníženie vnútroočného tlaku využili v Bratislave mikroimplantát
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 22:44