StoryEditor

Je typickým symbolom jesene. Posilňuje imunitu, chráni zrak, znižuje aj riziko rakoviny

05.10.2022, 09:00
Autor:
redred

Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C zvyšuje konzumácia tekvice tvorbu bielych krviniek, čím pomáha imunitným bunkám pracovať efektívnejšie.

Tekvice sú typickým symbolom tohto ročného obdobia. Slúžia na dekoratívne účely a jedlé druhy sú vynikajúcou všestrannou zeleninou s rozmanitým využitím v kuchyni.

Či ich konzumujeme ako zeleninu, jadierka, alebo vo forme oleja, vždy urobíme dobre pre svoje zdravie.

Bez tekvicových chutí a vôní by to ani nebola pravá jeseň.

Odkiaľ sa vzali?

Prvé zmienky o tekvici sú staré vyše 10 000 rokov. Pôvodne sa pestovala v Mexiku a odtiaľ sa rozšírila do Ameriky.

Po objavnej ceste Krištofa Kolumba sa v 16. storočí udomácnila aj v Európe.

Dnes sa pestuje po celom svete, pričom pre jednotlivé kontinenty sú špecifické vybrané druhy. Napríklad typickými tekvicami pre Afriku sú tzv. fľaškovité druhy, ktorých plody sa využívali ako nádoby alebo veslá.

Vplyv tekvíc na zdravie

Je nepopierateľný. Obsahujú až 90 percent vody, preto sú vhodné aj pri redukčných diétach. Majú nízky glykemický index.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. máj 2025 16:30