Terje Sollie Pexels
StoryEditor

Chobotnica má viac bielkovín ako desať druhov rýb. Čo skrývajú morské plody?

08.08.2022, 07:00
Autor:
redred

Hladinu cholesterolu môžu znížiť mušle, kraby alebo ustrice, a to čiastočne preto, že obsahujú zlúčeniny zvané steroly, ktoré bránia vstrebávaniu cholesterolu.

O rybách je známe, že sú bohaté na bielkoviny i omega-3 cenné tuky.

Český Štátny zdravotný ústav (SZÚ) sa zaoberal otázkou, či to platí aj pre mäkkýše, ako sú krevety, mušle či homáre. „Pre ľahšie porovnanie sme zjednotili všetky množstvá na 85 gramov, čo je pri mnohých morských plodoch malá veľkosť porcie. Skôr je porcia často dvakrát až trikrát väčšia,“ napísal ústav na svojej stránke.

Ako ďalej spresnil, ak preferujeme napríklad lososa pre omega-3, potom kôrovce a mäkkýše nemusia byť ich vhodnou náhradou.

Bielkoviny

„Krevety a mušle obsahujú málo omega-3. Kalamáre, kraby a ustrice majú asi štvrtinový obsah omega-3 v porovnaní s lososom. Stredne veľká porcia s veľkosťou 170 g nám dodá asi gram omega-3, čo nie je zlé,“ objasnil SZÚ na svojom webe.

Podľa českého Štátneho zdravotného ústavu, ak hľadáme bielkoviny, potom si vystačíme s krevetami alebo mušľami. V prepočte na gramy sú na tom skoro rovnako ako losos.

Zdôraznil tiež, že taká chobotnica má viac bielkovín ako desať druhov rýb.

image

Vedci dokázali, že sme naozaj to, čo jeme

Hladinu cholesterolu môžu znížiť mušle, kraby alebo ustrice, a to čiastočne preto, že obsahujú zlúčeniny zvané steroly, ktoré bránia vstrebávaniu cholesterolu. Väčšina kôrovcov a mäkkýšov je však nízkokalorická.

„Ustrice sú pravdepodobne najlepším zdrojom zinku, ktorý môžete v potravinách nájsť. Lastúrniky obsahujú veľké množstvo železa a vitamínu B12. Kôrovce sú výnimočnými v dodávkach cholínu, ktorý urýchľuje syntézu acetylcholínu, neurotransmiteru dôležitého pre pamäť a ovládanie svalov,“ priblížil ústav.

Toxíny i alergény

Okrem nutričných kladov a záporov, problémom mäkkýšov môžu byť toxíny.

„Červenohnedé organizmy zvané dinoflageláty vytvárajú toxín, ktorý sa hromadí v mnohých rôznych druhoch, vrátane mušlí, krabov a hrebenatiek. Ak teda zjete mäkkýše obsahujúce vysoké koncentrácie toxínu môžete dostať paralytickú otravu mäkkýšmi,“ priblížil SZÚ.

Upozornil, že príznaky paralytickej otravy mäkkýšmi sú zvyčajne mierne. Patrí k nim necitlivosť a brnenie, ktoré môžu byť sprevádzané bolesťou hlavy, závratmi alebo zvláštnym pocitom vznášania sa.

„Predpokladá sa, že asi dve percentá dospelých trpí potravinovými alergiami, pričom alergia na kôrovce a mäkkýše patrí medzi najčastejšie. V lekárskych časopisoch sa objavujú správy o prípadoch, keď kôrovce spôsobili anafylaktický šok.

Niektorí ľudia sú alergickí na krevety a ďalší na kôrovce, avšak nie na mäkkýše a naopak. Ľuďom, ktorí sú alergickí na jeden druh mäkkýšov sa odporúča, aby sa vyhýbali všetkým,“ zhrnul český Štátny zdravotný ústav.

 

01 - Modified: 2023-09-02 07:30:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci dokázali, že sme naozaj to, čo jeme
01 - Modified: 2022-12-31 11:00:28 - Feat.: - Title: Silvestrovské ohňostroje zamorujú ovzdušie toxickými látkami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 19:34