StoryEditor

Vedci našli potravinu budúcnosti. Znižuje cholesterol, riziko chronických ochorení i rakoviny

10.09.2021, 16:00
Autor:
kš

Klimatické zmeny a rastúce sucho menia podmienky pestovania plodín. Do záujmu poľnohospodárov sa tak dostávajú potraviny, ktoré v našich podmienkach nie sú časté. Plodinou budúcnosti sa zrejme stane cícer, známy napríklad z Ázie.

Jeho výhodou je vysoká a kvalitná nutričná hodnota. Ide navyše o plodinu, ktorá sa dá úspešne pestovať v našich klimatických podmienkach. Na jej adaptáciu sa zameriavajú vedci Mendelovej univerzity (MU) v Brne.

Semená cíceru patria medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu. Štúdie tiež zistili, že konzumácia cíceru môže pomôcť uľahčiť a zabezpečiť pravidelnejšie vyprázdňovanie. Ako dokáže znížiť cícer riziko rakoviny, srdcových chorôb či cholesterolu? 

Cícer baraní alebo inak rímsky hrach je jednou z najchutnejších strukovín, informovala MU na svojej stránke. Spoločne s ďalšími je niekedy označovaná za tzv. mäso chudobných.

„Už dávno nepatrí iba do jedálnička priaznivcov rastlinnej stravy, ale vďaka svojmu zloženiu, chuti a súčasne záujmu o pestrosť v strave aj do bežného jedálnička Stredoeurópana,“ uviedla Veronika Sedláková z Agronomickej  fakulty MU v Brne.

 Ako dodala, semená cíceru patria medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu. Sú nielen bohatým zdrojom bielkovín so značným množstvom esenciálnych aminokyselín a sacharidov, ale tiež...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-11 06:32:58 - Feat.: - Title: Realita po pandémii: pacientky chodia s pokročilejšími štádiami rakoviny 02 - Modified: 2022-01-19 17:45:38 - Feat.: - Title: Pre Covid-19 ostáva v Európe milión pacientov s rakovinou nezachytených 03 - Modified: 2021-04-24 08:52:24 - Feat.: - Title: Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny. Niektoré jej typy výrazne stúpli
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. august 2022 11:55