Karolina Grabowska Pexels
StoryEditor

O zubné korunky či mostíky majú mať Slováci postarané. Záujem o štúdium zubného technika rastie

19.04.2022, 17:00
Autor:
redred
Záujem o povolanie zubného technika sa zvyšuje z roka na rok, rovnako aj nároky naň.

Dobrou správou je, že na Slovensku budú aj v budúcnosti odborníci, ktorí sa budú vedieť starať o zubné korunky či zubné mostíky. V posledných rokoch sa totiž zvyšuje záujem o vysokoškolské vzdelanie v odbore zubných technik.

Informovala o tom prezidentka Slovenskej komory zubných technikov (SKZT) Mgr. Hana Dohálová, dipl. z. t.

Ako spresnila, Slovenská komora zubných technikov v spolupráci s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety rozšírili a skvalitnili výučbové kapacity pre študentov.

Nové učebne pre študentov v odbore zubný technik vznikli v priestoroch budovy tejto vysokej školy na bratislavských Poliankach.

Nové učebne, nové vybavenie

„Keďže poskytnutím nových priestorov škola umožnila rozšíriť počet študentov v ročníku, bolo potrebné priestory doplniť potrebným vybavením. V tomto smere komora zubných technikov prispela finančnou sumou 5 000 eur, ktoré boli použité na nákup nového vysokokapacitného kompresora a pracovných stolov na odbornú výučbu. Keď škola vychádza v ústrety praxi, sny sa stávajú skutočnosťou,“ vysvetlila Hana Dohálová.

Súčasťou vybavenia sú aj počítače, vrátane skenera pre výučbu digitálnych technologických postupov.

Podľa Hany Dohálovej, sa povolanie zubný technik na Slovensku študuje v rámci bakalárskeho štúdia, respektíve  pomaturitného nadstavbového štúdia.

„Aktuálne zubní technici študujú na Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety Alžbety v Bratislave formou bakalárskeho štúdia, ktoré sa otvára každý rok. V Košiciach na Zdravotníckej škole sa každé dva roky otvára trieda pomaturitného nadstavbového štúdia odboru zubná technika, kde prijímajú približne 17 študentov do ročníka,“ objasnila.

Vďaka rozšíreným výučbovým kapacitám môže od tohto akademického roka v každom ročníku študovať podľa nej až 24 študentov.

Doplnila, že záujem o povolanie zubného technika sa zvyšuje z roka na rok. Podľa vedúcej katedry zubnej techniky a garantky štúdia v odbore zubná technika na Vysokej škole Sv. Alžbety doc. PhDr. PaedDr. Elišky Knoškovej, PhD., sa v akademickom roku 2021/2022 na vysokoškolské štúdium v odbore zubnej techniky hlásilo viac ako 80 uchádzačov, no postúpili iba tí, ktorí uspeli na prijímacích pohovoroch najlepšie pri teoretických a praktických skúškach.

Rastú aj nároky

Prezidentka komory zubných technikov prezradila, že nároky na povolanie zubného technika sa stále zvyšujú, preto je ich prioritou podporovať vzdelávanie zubných technikov formou bakalárskeho štúdia.

V takmer polovici členských štátov Európskej Únie sa bakalárske štúdium stáva štandardom vzdelávania zubných technikov a počet sa každým rokom zvyšuje. Vysoké školy s odborom zubná technika majú dlhoročnú tradíciu vo Švédsku, Veľkej Británii, Nórsku, Slovinsku či v Nemecku, viaceré krajiny otvorili bakalárske štúdium v ostatných rokoch.

Najnovšie otvorili brány pre magisterské štúdium zubných technikov u našich susedov, v rakúskom Villachu. Naším cieľom preto je, aby vzdelávanie zubných technikov na Slovensku bolo aj do budúcnosti porovnateľné s okolitými krajinami Európskej únie,“ zhrnula Hana Dohálová.

Z praxe je veľký dopyt po praktických odborných kurzoch. Kvalitné kurzy, na ktoré cestujú slovenskí zubní technici najmä do zahraničia, bývajú veľmi nákladné.

„Preto komora privítala ústretovosť VŠZ a SP Sv. Alžbety, že bude môcť organizovať vzdelávacie aktivity v jej priestoroch a prispela finančne na vybavenie učební. Už v tejto dobe je naplánovaných viacero praktických aj teoretických vzdelávacích kurzov so zahraničnými prednášateľmi, zvýhodnených pre členov komory,“ uzavrela.

Slovenská komora zubných technikov je nezávislá a apolitická samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou so sídlom v Bratislave združujúca zubných technikov, ktorí sú jej členmi a vykonávajú svoje povolanie na území Slovenskej republiky.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 19:09