StoryEditor

Tieto prírodné životabudiče vám dodajú energiu

18.04.2022, 09:00
Zlepšujú trávenie, pomáhajú postaviť sa na nohy, sú bohaté na vitamíny, vlákninu či antioxidanty.

Cítite sa ako bez života? Máte pocit, že dostatok energie majú všetci iní, len nie vy? Skúste si dobiť baterky prírodnými životabudičmi. 

Nápoj z cvikly

Bráni rozvoju kôrnatenia tepien, podporuje činnosť pečene, pôsobí močopudne, zbavuje telo nadbytku sodíka, podporuje trávenie, detoxikuje organizmus. Nitráty v nej obsiahnuté majú pozitívny účinok na krvný tlak. Cvikla je tiež dobrým zdrojom železa a kyseliny listovej. Obsahuje horčík, antioxidanty, ale aj dusičnany. Tie sú v tele premenené na oxid dusnatý, ktorý sa uplatňuje ako dôležitá signálna molekula pôsobiaca na roztiahnutie ciev. Bráni rozvoju kôrnatenia tepien, podporuje činnosť pečene, pôsobí močopudne, zbavuje telo nadbytku sodíka, podporuje trávenie, detoxikuje organizmus. Nitráty v nej obsiahnuté majú pozitívny účinok na krvný tlak. Cvikla je tiež dobrým zdrojom železa a kyseliny listovej. Obsahuje horčík, antioxidanty, ale aj dusičnany. Tie sú v tele premenené na oxid dusnatý, ktorý sa uplatňuje ako dôležitá signálna molekula pôsobiaca na roztiahnutie ciev. Pixabay

Červená repa alebo cvikla vám určite pomôže postaviť sa na nohy. Vďačí za množstvu cenných látok, ktoré vám s  radosťou odovzdá. Aj železo. Práve to vás môže oslobodiť od anémie – málokrvnosti, pre ktorú sa môžete cítiť poriadne slabý a unavený. 

Cvikla je bohatá i na ďalšie zdraviu prospešné látky, vlákninu, tiež vápnik, fosfor, draslík, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, ale i betakarotén, kyselinu listovú a vitamín C. To všetko z nej robí mimoriadne prospešnú potravinu, ktorá pomáha srdcovo-cievnemu systému, imunite, má aj antibiotické a dezinfekčné účinky.

Cviklová šťava je aj známym preventívnym pomocníkom proti rakovine a prospieva i pri jej liečbe. Ak práve bojujete s týmto zákerným ochorením, denne si naordinujte tri šálky tohto fialového moku. Dve šálky šťavy vám môžu znížiť krvný tlak.

Máte pocit, že vám popíjanie tejto šťavy naštartovalo trávenie a dali ste zbohom zápche? Aj to pripíšte tejto fialovej zelenine. Jej zásluhou môžete dokonca lepšie vidieť, no skrášli vám i vlasy, pleť a  nechty. Navyše vám daruje lepšiu náladu a sily. 

Čo s  ňou? 

Na cviklu naozaj nezabúdajte a doprajte si ju čo najčastejšie. Trebárs aj v podobe nápoja z repy, zeleru, jablka a citrónovej šťavy. Všetky ingrediencie odšťavte a vypite najlepšie nalačno. Alebo si varievajte cviklovú krémovú polievku.

Potrebujete štyri až päť buliev cvikly, jednu cibuľu, dva až tri strúčiky cesnaku, kúsok zeleru a jednu až dve mrkvy, tymian, soľ a čierne korenie. Zeleninu, cibuľu a cesnak uvarte domäkka vo vode s troškou oleja.

Po uvarení rozmixujte, dolejte vodou alebo zeleninovým vývarom. Keďže polievka je sladšia, osviežte ju niekoľkými lyžičkami rajčinového pretlaku alebo balzamikového octu. Podávajte s fetou, ale zaujímavá je aj s kyslou smotanou či mozzarellou.  

Žltá kurkuma

Z byliniek najviac pomáha pestrec mariánsky, ale aj žihľava, kurkuma, rozmarín, estragón, tymián, žerucha Z byliniek najviac pomáha pestrec mariánsky, ale aj žihľava, kurkuma, rozmarín, estragón, tymián, žerucha Pixabay

Toto korenie krásnej žltej až oranžovej farby patrí azda k najzdravším koreniam na svete. Vďačí za to hlavnej zložke kurkumínu. Ak si toto korenie pravidelne zaradíte do jedálneho lístka, pomôžete tráveniu, povzbudíte si činnosť žlčníka a pečene.

Jej zásluhou môžete byť menej chorľavý, kurkuma totiž posilňuje imunitu. Pýši sa aj vynikajúcimi antioxidačnými, antibakteriálnymi a antivirotickými vlastnosťami. Pochutnávajte si na nej i vtedy, keď vám zistili zvýšenú zrážanlivosť krvi, zabraňuje vzniku krvných zrazenín.

Štúdie potvrdili, že táto látka pomáha predchádzať alebo dokonca liečiť niekoľko druhov rakoviny vrátane prostaty, kože a hrubého čreva. Exotické korenie prospieva aj diabetikom, pretože harmonizuje hladinu cukru v krvi.

A pravidelne by ju mali konzumovať dámy, k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 19:43