Juan Pablo Serrano Arenas Pexels
StoryEditor

Vedci omladili kožné bunky o 30 rokov. Myslia si, že spomalia starnutie

10.04.2022, 15:00
Autor:
redred
Cieľom výskumu je vyvinúť liečbu chorôb viazaných na pribúdajúci vek, napríklad diabetu, chorôb srdca a neurologických porúch.

Vedcom z Cambridgeskej univerzity sa podarilo omladiť kožné bunky 53-ročnej ženy do podoby, akú majú bunky 23-ročného človeka.

Dúfajú, že ich poznatky budú v budúcnosti využiteľné na omladenie buniek i ďalších telesných orgánov.

Cieľom výskumu je vyvinúť liečbu chorôb viazaných na pribúdajúci vek, napríklad diabetu, chorôb srdca a neurologických porúch. Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Vedúci výskumu profesor Wolf Reik v rozhovore so spravodajskou stanicou BBC povedal, že dúfa, že raz bude možné starnúcim ľuďom zachovať zdravie dlhšie.

Upozornil však, že ide o výskum vo veľmi ranom štádiu. Ako ďalej uviedla ČT24, pri omladzovaní kože boli použité postupy známe z výskumu, ktorý viedol k narodeniu naklonovanej ovce Dolly. 

Technológia od Dolly a IPS 

V 90. rokoch sa totiž výskumníkom z Roslinovho inštitútu v Edinburghu podarilo naklonovať ovcu z kožnej bunky dospelého jedinca.  

Pôvodným cieľom tímu z Roslinovho inštitútu nebolo vytvárať klony zvierat alebo ľudí, ale ľudské embryonálne kmeňové bunky, ktoré by mohli rásť v určitých tkanivách ako svaly, chrupavky alebo nervové bunky a nahradiť vyčerpané orgány. 

Neskôr technológiu zjednodušil japonský vedec Šinja Jamanaka, laureát Nobelovej ceny za lekárstvo a fyziológiu. Dokázal vytvoriť indukovanú pluripotentnú kmeňovú bunku, ktorá je pripravená umelo a môže z nej vzniknúť v dospelom organizme akákoľvek bunka.

Jeho metóda sa označuje ako IPS. ČT24 upozornila, že tak ako v prípade metódy použitej pri klonovaní Dolly, tak v prípade IPS musia kmeňové bunky narásť do buniek a tkanív potrebných pre pacienta.

Reikov tím použil techniku ​​IPS na kožných bunkách 53-ročnej ženy, pričom skrátil dĺžku ich pobytu v chemikálii z 50 na 12 dní. Bunky sa však nezmenili na embryonálne kmeňové bunky, ale „omladli“ tak, že vyzerali a chovali sa, ako by boli odobrané človeku vo veku 23 rokov. 

Proces nemožno rýchlo zavádzať na klinikách, pretože metóda IPS zvyšuje riziko rakoviny. Reik a jeho tím chcú však prísť na alternatívnu a bezpečnú technológiu.   

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:26