StoryEditor

Najnovšie zistenia o štvrtých dávkach vakcín proti Covid-19

10.04.2022, 19:40
Autor:
kš
Podľa Európskej liekovej agentúry, štvrtá dávka poskytuje dodatočnú ochranu proti závažnému priebehu covidu, hoci doba trvania tejto ochrany ešte nie je známa a dôkazy sú stále obmedzené.

Zdá sa, že názory na štvrtú dávku vakcíny proti Covid-19 sa líšia.  

Kým izraelskí vedci vo svojej štúdii uviedli, že štvrtá dávka mRNA vakcíny proti Covid-19 je účinná aj proti omikronu, Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) a pracovná skupina Európskej liekovej agentúru (EMA) pre Covid-19 dospeli k záveru, že je príliš skoro na to, aby bolo možné uvažovať o použití štvrtej dávky mRNA vakcín proti covidu (Comirnaty a Spikevax) v bežnej populácii.

Informovala o tom EMA v stredu 6. apríla na svojej stránke.

„Obe agentúry sa však zhodli na tom, že štvrtá dávka (alebo druhá posilňovacia dávka) môže byť podaná dospelým vo veku 80 rokov a starším po preskúmaní údajov o vyššom riziku závažného ochorenia Covid-19 v tejto vekovej skupine a ochrane navodenej štvrtou dávkou,“ uviedla Európska lieková agentúra vo svojom stanovisku. 

ECDC a EMA tiež uviedli, že v súčasnosti neexistujú v EÚ žiadne dôkazy o tom, že ochrana vakcínami proti závažným ochoreniam u dospelých s normálnym imunitným systémom vo veku 60 až 79 rokov podstatne slabne, a t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-04-04 16:11:30 - Feat.: 0 - Title: Covid-19: Štvrtá dávka vakcíny zachránila ľudí nad 60 rokov aj vo vlne omikron, ukázala nová štúdia z Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:28