Bratislava doprava Mlynské nivyTASR
StoryEditor

Štúdia: Nadmerný hluk z dopravy v Európe prispieva k tisícom úmrtí ročne

29.03.2022, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Podľa lekárskych štúdií dlhodobé vystavenie nadmernému hluku prispieva k vyššiemu stresu a k napríklad ischemickej chorobe srdca.

Nadmerný hluk z dopravy prispieva v európskych mestách k niekoľko tisícom predčasných úmrtí ročne.

Uvádza to štúdia barcelonského Inštitútu pre globálne zdravie (ISG), ktorá skúmala podmienky v 749 mestách 25 európskych krajín.  

Vyplynulo z nej, že asi polovica ich obyvateľov je vystavená nadmernému hluku. To podľa predchádzajúcich výskumov prispieva k vzniku závažných zdravotných komplikácií, napísala španielska tlač. 

Podľa lekárskych štúdií dlhodobé vystavenie nadmernému hluku prispieva k vyššiemu stresu a k väčšiemu výskytu závažných zdravotných komplikácií, ako je napríklad ischemická choroba srdca.

Podľa zistení inštitútu pre globálne zdravie takmer polovica zo 128 miliónov dospelých obyvateľov skúmaných miest je vystavená úrovni hluku, ktorá presahuje odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie.  

Tá odporúča neprekročiť priemer 53 decibelov za 24 hodín. Údaje nad túto hranicu odborníci považujú za škodlivé pre zdravie. Hlavným zdrojom hluku v mestách je podľa bádateľov práve doprava. 

Podiel obyvateľov, ktorí sú vystavení škodlivej úrovni hluku z dopravy, sa v európskych hlavných mestách veľmi líši.

Nízky podiel vykazuje s 30 percentami Berlín, zatiaľ čo vo Viedni má problém s vysokým hlukom vyše 85 percent obyvateľov. V Prahe je tento podiel 70 percent. 

Vystavenie nadmernému hluku podľa štúdie prispieva k zhruba 3600 predčasným úmrtiam za rok. So 109 úmrtiami, ktorým by sa dalo predísť pri dodržiavaní odporúčaní WHO, je prvá lotyšská metropola Riga. Nasledujú Rím s 96 úmrtiami a Praha s 93 úmrtiami.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:31