StoryEditor

Podporujú imunitu, majú i protirakovinový účinok. Ukrývajú v sebe však ešte oveľa viac

12.02.2022, 06:00
Autor:
redred
Vo vyššom množstve je v mandarínkach prítomný synefrín, ktorý pomáha uvoľniť upchatý nos a dokáže tiež spaľovať tuky.

Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je zároveň dôležitým antioxidantom a chráni naše bunky pred vplyvom voľných radikálov.

Dva až tri kusy mandariniek nám zabezpečia odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto na svojom profile na sociálnej sieti.

Množstvo vitamínov

„Vďaka vitamínom, minerálom a stopovým prvkom, ktoré obsahujú, pomáhajú chrániť naše cievy, obličky, podporujú činnosť, prispievajú k zmierneniu reumatických bolestí, znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody,“ pripomenuli členovia úradu.

Ako ďalej úrad spresnil, mandarínky obsahujú rozpustnú vlákninu pektín, ktorá napomáha pri trávení, plynatosti a znižovaní hladiny zlého cholesterolu v krvi.

„Zastúpené sú v nich tiež vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín E. Z mandariniek si náš organizmus doplní viacero minerálov, hlavne draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík, mangán a železo,“ ozrejmil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Mandarínky majú nízky glykemický index, sú preto vhodným ovocím aj pre diabetikov a u ľudí redukujúcich svoju hmotnosť.

„Vo vyššom množstve je v mandarínkach prítomný synefrín, ktorý pomáha uvoľniť upchatý nos a dokáže tiež spaľovať tuky,“ doplnili zástupcovia úradu.

Pexels/Pixabay

Protirakovinový účinok

Toto chutné ovocie môžeme pridať, podľa odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto, do rôznych šalátov, dezertov, na prípravu smoothie a sviežej limonády.

„Svoje využitie má aj kôra z mandarínok, v ktorej je prítomný salvestrol, teda prírodná ochranná látka s protirakovinovým účinkom. Výťažky z kôry sa používajú aj na prípravu anticelulitídnych kozmetických výrobkov a v ázijskej kuchyni má svoje využitie pri príprave mäsitých pokrmov,“ zhrnuli.

Mandarínky pochádzajú z Číny a Japonska, do Európy boli dovezené v 19. storočí. Dnes sa ich pestovaniu darí v oblasti Stredomoria, rozsiahle plantáže nájdeme vo Francúzku či v Turecku.

Mandarínky skladujeme na tmavom mieste a pri teplote do osem stupňov Celzia.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 11:14