Ilustračné foto-Pixabay
StoryEditor

Drastické diéty po sviatkoch spomaľujú metabolizmus. Čo odporúča odborníčka na zdravú výživu?

07.01.2022, 06:00
Autor:
redred
Trávenie podporujú a zdravú rovnováhu v črevách nastoľujú napríklad kyslá kapusta, bryndza, zeleninový či mäsový vývar, zeler ako prírodné antibiotikum, škorica či klinčeky.

Ak ste sa rozhodli zatočiť s kilami navyše po sviatkoch drastickou diétou či očistnou kúrou ešte to zvážte.

Podľa Mgr. Zuzany Klinčákovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava, ak chceme návrat k predvianočnému telu podporiť, je potrebné do stravovania vrátiť pravidelnosť.

„Počas sviatkov často konzumujeme rôzne koláčiky, dojedáme po večeroch šalát a rezne. Po sviatkoch s týmito neresťami prestávame, a preto je ľahšie sa dostať do predošlého stravovania namiesto neustáleho ochutnávania,“ uviedla na sociálnej sieti úradu.

Veľmi dôležité je, podľa nej, upraviť aj svoj pitný režim. „Sladené nápoje, ktoré nechýbajú na vianočnom stole nahradíme len čistou vodou, ktorá je vynikajúca pre správne fungovanie organizmu aj pre chudnutie,“ spresnila.

Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti, po vianočných a novoročných sviatkoch zabudnite na rôzne drastické diéty či očistné kúry, tým si spomalíte metabolizmus.

„Vhodné je postupne pridávať zdravšie jedlá plus ovocie a zeleninu a zamieňať za tie, ktoré ste jedli predtým. Na podporu trávenia využite také potraviny, ktoré nastoľujú zdravú rovnováhu v črevách, prípadne obnovujú črevnú flóru, ako napríklad kyslá kapusta, bryndza, zeleninový či mäsový vývar, zeler ako prírodné antibiotikum, škorica a klinčeky,” vysvetlili zástupcovia úradu na jeho profile na sociálnej sieti.

Ako ďalej zdôraznili, náš organizmus je prispôsobivý a dokáže viaceré procesy riadiť sám.

„Úplná zmena stravovania zo dňa na deň by mohla znamenať pre organizmus šok. Je viac ako pravdepodobné, že počas Vianoc sa stravujeme netradične a častokrát to s jedlom preženieme. Organizmus sa dokáže s takýmto jednorazovým výkyvom popasovať, avšak časom sa pôvodná hmotnosť bohužiaľ znovu objaví,” upozornili.

Podľa Zuzany Klinčákovej tým, že sa počas sviatkov nechodí ani do práce, je narušený bežný chod dňa. Znamená to, že ideme neskôr v noci spať a ráno nemusíme vstávať, a to vedie aj k nepravidelnostiam v jedle a tiež k priberaniu.

Na zmenu a úpravu stravovania je dôležité, podľa nej, použiť zdravý sedliacky rozum. „Žiadne diéty, tabletky, nápoje alebo iné zázračné rýchle kúry. Stačí sa viac hýbať, pravidelne jesť, piť čistú vodu najlepšie z vodovodu. Svojmu tráveniu ulahodíte aj s bylinkovými čajmi s mätou, medovkou, materinou dúškou.

Pravidelnou pohybovou aktivitou získame lepšiu fyzickú kondíciu, štíhlejší vzhľad, ale aj psychickú pohodu. Rozprúdi nám krvný obeh a posilní naše srdce,“ zhrnula na sociálnej sieti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 06:50