StoryEditor

Pozor na vianočné upratovanie. Čo robiť pri otrave čistiacim prostriedkom?

22.12.2021, 14:09
Autor:
klkl
Kým prídu Vianoce, mnohých z nás čaká kopa práce. Kupovanie darčekov, pečenie vianočného pečiva, ale aj predvianočné upratovanie. Práve to prináša viaceré riziká. Najmä, ak sú v domácnosti malé deti. Prinášame rady, ako postupovať pri otrave čistiacimi prípravkami. Kedy vyvolať vracanie a kedy sa naopak nesmie?

Ružový či modrý gél alebo farebný prášok. V kombinácii s veľkou chuťou malých detí všetko ochutnávať ľahko môže dôjsť k nešťastiu. Napriek tomu, že odborníci neustále upozorňujú na to, že chemikálie a čistiace prostriedky je potrebné mať uložené na bezpečnom mieste, každý rok dochádza k otrave detí.

Pritom stačí tak málo, a to dodržiavať niekoľko bezpečnostných preventívnych opatrení. V prvom rade by sme mali uskladňovať všetky čistiace prostriedky a chemikálie mimo dosahu detí. Obrovskou chybou je tiež prelievať prostriedky do fliaš od limonád či nealka. Často sa stáva, že aj sami rodičia po čase zabudnú, že vo fľaši od koly sa nenachádza nápoj, ale preliaty prípravok proti burine či leštič nábytku, a dokonca to dieťaťu sami nalejú.

Štatistiky Národného toxikologického informačného centra hovoria jasne: po liekoch, ktoré sú najčastejšou príčinou otráv, nasledujú hneď otravy chemikáliami.

Prinášame rady, ako postupovať pri otrave čistiacimi prípravkami. Kedy vyvolať vracanie a kedy naopak sa nesmie?

Zásady prevencie:
– Neskladujte čistiace a pracie prášky, chemikálie a pesticídy (prípravky na odstraňovanie buriny alebo na ničenie škodcov, mnohé sú jedovaté, najmä ak obsahujú organofosfáty) voľne položené v domácnosti.
– Držte ich v uzamykateľných priestoroch alebo skrinkách, mimo dosahu detí a pevne uzavreté.
– Postupne deťom vysvetľujte, že tieto látky sú jedovaté.
– Ak p...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-20 11:36:08 - Feat.: - Title: Lekári riešia otravy detí po požití HHC
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 22:21