Unikátna linka APTIO.Medirex
StoryEditor

Nenahraditeľní experti v tieni vášho zdravia

16.09.2024, 00:00

V laboratórnej diagnostike patrí spoločnosť MEDIREX už vyše dve dekády medzi skutočnú európsku elitu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Medirex.

V medicíne existuje množstvo odborov a odborníkov, ktorí sa starajú o zdravie. Lekári, zdravotné sestry, ošetrovatelia, lekárnici a mnohí ďalší sú neoddeliteľnou súčasťou liečby. Je tu však aj skupina expertov, ktorí sú neviditeľní, no ich práca je nenahraditeľná – laboratórni pracovníci. Pracujú mimo zraku verejnosti, za špičkovými mikroskopmi, sekvenátormi, analyzátormi, centrifúgami či inteligentnými robotickými linkami. Bez nich by boli lekári v pátraní po príčinách chorôb do veľkej miery bezradní a pacienti zúfalí.

Nemecká úroveň

Laboratóriá MEDIREX patria na Slovensku už vyše dve dekády k najväčším a v regióne strednej a východnej Európy k najmodernejším. Mesačne urobia 5,5 milióna rôznych testov pre vyše 440-tisíc pacientov. Sú synonymom pre excelentné medicínske technológie a zavádzanie nových trendov. Vďaka nemeckému know-how a kapitálu z LIMBACH GROUPPE zohrávajú významnú medzinárodnú úlohu. „To, čo dostávajú v rámci laboratórnej diagnostiky pacienti v Nemecku a vyspelej Európe, to dostávajú aj naši. Máme podobne kvalitné vybavenie, služby, úroveň digitalizácie a elektronickej komunikácie s vyše 3500 klientmi, čiže lekármi, klinikami, najväčšími nemocnicami,“ objasňuje Jozef Gavlas, predseda predstavenstva MEDIREX. Za ostatných sedem rokov, od roku 2018, investoval MEDIREX len do nákupu medicínskych prístrojov takmer 12 miliónov eur.

V tieni veľkej medicíny

Analyzujú vzorky krvi, moču, tkanív a iných biologických materiálov s cieľom poskytnúť lekárom presné, spoľahlivé a rýchle výsledky. Tie sú kľúčové pre správne stanovenie diagnózy a následnú liečbu. Pod jednou strechou ponúkajú všetky odbory - biochémiu, hematológiu, imunológiu, genetiku, cytológiu, biopsiu a mikrobiológiu s bakteriológiou, parazitológiou, mykológiou, sérológiou a molekulárnou biológiou. Vďaka bohatým skúsenostiam a špičkovým odborníkom postupne vytvorili technologicky moderné centrálne laboratóriá, na ktoré nadväzujú nemocničné laboratóriá s nepretržitou prevádzkou a sieť menších laboratórií. Sú spoľahlivým partnerom všetkých zdravotných poisťovní.

MEDIREX prevádzkuje tri centrálne laboratóriá - v Bratislave (Galvaniho 17/C), v Košiciach (Magnezitárska 2/C) a v Nitre (Novozámocká 67).

Technologické unikáty

Biochemickú diagnostiku vykonávajú na plne automatizovaných robotických linkách. V Bratislave je to od roku 2017 linka Aptio, v Košiciach a v Nitre ide o robotické systémy Labcell. Linka Aptio je najmodernejším a najväčším automatizovaným riešením svojho druhu v strednej a vo východnej Európe. Svojou dĺžkou 80 metrov a spojením 25 analyzátorov a 21 pomocných a obslužných prvkov ide o technologicky unikátne riešenie. Spája nielen analyzátory rôznych výrobcov, ale aj rôzne odbory laboratórnej diagnostiky. Z jednej skúmavky je tak možné vyšetriť parametre biochemické, mikrobiologické (sérologické testy) aj imunologické. Na linku sú napojené aj analyzátory na testy krvného obrazu a hemostázy. Medzi širokú paletu biochemických testov môžeme zaradiť stanovenie hladín vitamínov, stopových prvkov, ťažkých kovov, liečiv a drog, ale aj podrobnú diagnostiku anémií, porfýrií, špecifických zápalových proteínov či stanovenie špeciálnych onkomarkerov, hormónov a ich metabolitov. Tieto testy MEDIREX realizuje častokrát pre celé Slovensko ako koncové laboratórium vďaka najmodernejším technológiám, ktoré sú schopné detegovať veľmi nízke koncentrácie stanovovaných parametrov ako sú AAS, GC-MS, LC-MS, HPLS, IČ spektroskopia. Zároveň, ako jedno z mála laboratórií na Slovensku, zabezpečuje aj komplexnú diagnostiku monoklonových gamapatií. Najmodernejšie medicínske technológie a automatizáciu využívajú naplno vo všetkých odboroch. Napríklad v hematológii vykonávajú digitálnu morfológiu periférnej krvi. V mikrobiológii majú špičkový hmotnostný spektrometer MALDI-TOF na detekciu mikroorganizmov a urýchlenie diagnostiky, pomocou ktorého dokážu identifikovať až 300 druhov patogénov za hodinu a skrátiť diagnostiku o 24 hodín.

Jediní na Slovensku

V genetike sú samozrejmosťou najmodernejšie sekvenátory novej generácie (NGS), využívané v onkohematologickej alebo prenatálnej diagnostike, vďaka ktorým vedia rýchlo a presne detegovať aj najmenšie zmeny a poruchy v genetickom materiáli. V genetickej analýze sa ako jedny z mála na Slovensku venujú aj cytogenetickej analýze, ktorá je extrémne náročná. Napriek tomu, že genetikom pomáhajú technológie – ako napr. softvér IKAROS, je človek schopný zhodnotiť maximálne dva karyotypy za deň. Ako jediní na Slovensku sa zaoberajú onkohematologickou, ako aj klinickou genetikou na jednom pracovisku, pričom využívajú všetky typy diagnostiky (cytogenetika, FISH a molekulárna diagnostika). Unikátni sú aj samostatnými mikrobiologickými oddeleniami – mykológia a parazitológia. Parazitológom z MEDIREXU sa ako prvým na Slovensku podarilo detegovať leishmaniózu alebo črevné kryptosporídie. A sú aj autormi originálnej publikácie Atlas parazitov človeka. Špecifikom imunologického pracoviska je okrem klasickej imuno-alergologickej diagnostiky jeho zameranie na reprodukčnú imunológiu, ktorá zahŕňa veľké množstvo testov. V spolupráci s klinickými reprodukčnými imunológmi pomohli už mnohým rodinám k ich vytúženému bábätku.

Ľudia, veda, výskum

MEDIREX sa môže pochváliť tímom vysoko kvalifikovaných odborníkov. Zamestnáva vyše 1200 ľudí. Pravidelne podporuje vedeckú oblasť, len za rok 2023 investície do výskumu dosiahli takmer 850 000 eur. K najvýznamnejším vedeckým úspechom patrí vývoj genetického testu TRISOMY, nové postupy v cytogenetike či diagnostika niektorých zriedkavých ochorení. Aktuálne participuje na vyše 100 významných klinických štúdiách, spolupracuje s renomovanými univerzitami i akademikmi. MEDIREX je výučbovou základňou pre študentov LF UK v Bratislave a LF UPJŠ v Košiciach, viacero stredných zdravotníckych škôl, intenzívnu spoluprácu má aj s Trnavskou univerzitou. Viac informácií nájdete na www.medirex.sk.  

 

Základné fakty MEDIREX

  • Vznik v roku 2001, všetky medicínske odbory pod jednou strechou
  • 3 centrálne laboratóriá – Bratislava, Košice, Nitra
  • 9 nemocničných a 27 poliklinických laboratórií
  • Mesačne urobia 5,5 milióna rôznych testov pre vyše 440 000 pacientov
  • Spoľahlivý zmluvný partner všetkých poisťovní
  • Top úroveň digitalizácie a elektronickej komunikácie s odbornými partnermi
  • Široké spektrum vyšetrení aj pre samoplatcov

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdn-nativ, menuAlias = zdn-nativ, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. september 2024 00:02