StoryEditor

Odborníčka na tropickú medicínu: Pri cestách do zahraničia platí, že neexistuje nebezpečné miesto, existuje nebezpečné správanie

28.08.2023, 09:00

Očkovanie je maximum, čo človek vie sám pre seba urobiť, aby sa ochránil pred infekciou, hovorí lekárka, odborníčka na tropickú medicínu.

Práca v Stredisku pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu zahŕňa v sebe okrem tropických ochorení, poradenstva v súvislosti so zdravotnými rizikami v zahraničí a očkovania aj detektívne prvky.

Pacientovi sa snažia pomôcť k poznaniu, čo bolo pre jeho zdravotný stav zlomové, kedy, prečo a ako došlo k samotnej chorobe.

MUDr. Elena Adamkovičová, Stredisko pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu, Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice

Prečo ste sa rozhodli pre medicínu?

Dozrelo to na strednej škole. Som zo zdravotníckej rodiny, hoci nie lekárskej. Príklad som mala v mame. Bola zdravotná sestra, často a pozitívne rozprávala o svojej práci a veľa času som trávila s ňou aj na nemocničnom oddelení, kam ma brávala. Tak ma to nadchlo.

A kedy prišlo rozhodnutie, že vaším zameraním bude tropická medicína?

Keď som skončila školu, nastúpila som ako interný doktorand na infekčnú kliniku. To nadšenie bolo opäť vyvolané vonkajšími okolnosťami. Asi som ľahko ovplyvniteľná osoba… Pozitívne ma ovplyvnili „moji tútori“ – profesor Ivan Schréter, Vladimír Krčméry, ale na začiatku toho celého určite stál môj terajší šéf profesor Pavol Jarčuška, vtedy bol asistentom na našej vysokej škole a jeho nadšenie pre prácu a pre infektológiu sa prenieslo aj na mňa. Takže keď som nastúpila do práce, smerovanie na tropickú medicínu a cestovnú medicínu prirodzene zafungovalo.

Čím všetkým sa u nás zaoberá tropická medicína?

V našich podmienkach tropická medicína rieši ochorenia, ktoré sú viazané na oblasť subtropickej a tropickej oblasti, čiže všetky ochorenia, ktoré sa v tých oblastiach vyskytujú. Sú to jednak infekčné ochorenia, ktoré tvoria gro práce, ale rovnako aj rôzne neinfekčné ochorenia, lebo v tropických oblastiach sa môžu vyskytnúť aj úrazy, poranenia či civilizačné ochorenia. Ja pracujem na pracovisku cestovnej medicíny, ktoré sa okrem tropických ochorení zaoberá aj inými problémami.

Napríklad?

Je to viac zamerané na preventívnu medicínu, napríklad ľudom, ktorí cestujú do tropických oblastí, poskytujeme poradenstvo o zdravotných rizikách v zahraničí, očkujeme, predpisujeme antimalariká alebo iné profylakticky pôsobiace liečivá. Riešime, samozrejme, aj následky po návrate zo zahraničia, keď už dôjde k poškodeniu zdravia. Okrem toho vyšetrujeme aj cudzincov prichádza...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci upozorňujú na častejší výskyt horúčky dengue v Európe 02 - Modified: 2022-12-24 09:27:38 - Feat.: - Title: Vianoce u Top lekárky Ľudmily Podrackej: Trochu iné nezabudnuteľné Vianoce alebo čo nás naučila malá Agneska 03 - Modified: 2022-12-23 08:00:00 - Feat.: - Title: Aby ľudia boli ľuďmi či veľa zdravia a spokojnosti, aj toto prajú k Vianociam Top lekárky Nelli Kishko a Terézia Rosenbergerová 04 - Modified: 2022-12-21 07:44:11 - Feat.: - Title: Zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry 05 - Modified: 2022-12-03 15:05:41 - Feat.: - Title: TOP lekárka Nelli Kishko: Mám veľa detí z Ukrajiny a ďalšie pribúdajú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 20:51