Prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc. - prednosta kliniky 1. Detská klinika LF UK a DFNsP Bratislava
StoryEditor

Nefrologička: Vysoký krvný tlak u detí je už každodenná diagnóza, tak ako u dospelých ľudí

22.08.2023, 12:00
Autor:
klkl

Čo si pamätám, na chirurgii pracovalo 95 percent mužov. A dnes? My skúšame na štátniciach v 6. ročníku, kde z celkového počtu medikov je približne 30 percent mužov. Je zaujímavé, že u zahraničných študentov je tento pomer opačný, hovorí prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc., prednostka Detskej kliniky LF UK a Národného ústavu detských chorôb, ktorá sa stala TOP lekárkou za rok 2022 v odbore nefrológia.

Prečo vás zlákala medicína?

Vždy som mala pocit, že chcem pomáhať ľuďom, a istý stimul pochádza aj z detstva. Môj otec zomrel veľmi mladý, mal 39 rokov, ja som vtedy mala 11 rokov, mám ešte dvoch mladších súrodencov, najmladší mal len 4 roky. Mama s nami ostala sama a ja som vtedy mala potrebu nejako ochraňovať blízkych. Navyše, otcov brat bol lekár.

Chceli ste byť od začiatku pediatričkou?

Skôr som chcela ísť na interné, ale v tom čase bolo veľmi ťažké dostať sa na internú kliniku. Páčilo sa mi však viac odborov, napríklad neurológia, infekčné alebo psychiatria. Medicína je taká rozsiahla, že každý si vie nájsť svoje.

Ako vyzeralo vaše štúdium medicíny?

Medicína ma celkovo bavila, a stále aj baví. Teším sa do práce, lebo na klinike sa vždy deje niečo zaujímavé. Odídete v piatok a už v pondelok vás čakajú iné klinické prípady. Každý deň vidíme zaujímavého pacienta, človek sa ozaj nenudí. Naša práca pripomína až prácu detektíva, skúmate, čo sa za príznakmi skrýva, musíte sa rýchlo a správne rozhodnúť. Klinická úvaha je veľmi dôležitá aj teraz, keď sa vyvíjajú rôzne možnosti liečby. V medicíne som zažila mnoho prelomových objavov a neustále prebieha pokrok.

Sú rýchlejšie pokroky v pediatrii alebo v medicíne pre dospelých?

V obidvoch oblastiach medicíny. Nevedela by som ani povedať, ktorý odbor je stacionárny. Svojho času som si myslela, že v histológii alebo anatómii už bolo všetko objavené, ale nie je to tak, aj v týchto odboroch prebieha extenzívny vývoj. Každý medicínsky odbor sa vyvíja, ovplyvňujú sa navzájom, a to je úžasné.

Mali ste aj vy ako študentka medicíny klasický syndróm medikov – o čom sa učím, tú diagnózu mám?

Trocha áno, dokonca aj pri štúdiu psychiatrie, tak ako všetci ostatní:-). Navyše, v lete po 4. ročníku sa mi narodil syn, takže výučbu pediatrie som praktizovala aj na svojom dieťati.

Spomínate si na svoj prvý deň v práci?

Áno. Po promócii som nastúpila na detskú kliniku LF UPJŠ v Košiciach, ale v tom čase sa rozsiahlo rekonštruovali a modernizovali nové priestory, tak sme začali cirkuláciou na novorodeneckom od...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-08 08:31:44 - Feat.: - Title: UNB otvorila kliniku nefrológie a transplantácií obličiek 02 - Modified: 2023-11-22 10:08:55 - Feat.: - Title: Analýza: Nefrológovia minulý rok liečili viac než 150 000 pacientov 03 - Modified: 2023-10-09 05:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku vlani transplantovali obličky viac ako stovke pacientom 04 - Modified: 2023-06-15 05:00:00 - Feat.: - Title: Lekári zo Srí Lanky pacientovi vybrali najväčší obličkový kameň na svete 05 - Modified: 2023-06-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Lekárske listy: Varia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 00:17