ZdN, Pavol Funtál
StoryEditor

Neurochirurgia: Prof. MUDr. Bruno Rudinský, CSc.

29.06.2021, 21:16

Prof. MUDr. Bruno Rudinský, CSc., vedúci lekár Neurocentra NÚDCH. Neurokybernetike sa venoval už počas štúdia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Rozhovory s odborníkmi, na ktorých sa veľa hovorilo o neurokybernetike a mozgu, ho definitívne presvedčili, že neurochirurgia je odbor, ktorému sa chce venovať.

V súčasnosti pracuje v Neurocentre Národného ústavu detských chorôb – pracovisku zameranom na komplexnú diagnostiku a liečbu úrazov a ochorení centrálnej a periférnej nervovej sústavy vrátane ochorení podporných štruktúr – lebky a miechy. Na tomto špičkovom neurochirurgickom pracovisku pre deti z celého Slovenska s najzávažnejšími ochoreniami centrálnej a periférnej nervovej sústavy im pod jednou strechou urobia diagnostiku, zabezpečia konzervatívnu aj chirurgickú liečbu a doliečenie. Malých pacientov operujú maximálne bezpečne, so zníženou radiáciou a zároveň novým spôsobom – vo virtuálnej realite.

,,Pri operáciách vo virtuálnej realite na začiatku urobíme pacientovi zobrazovacie vyšetrenie a informácie prenesieme do navigačného systému, ktorý nám umožní vytvoriť si predstavu skutočnej situácie v mozgu pacienta bez radiačnej záťaže, čo je dnes celosvetový trend. Je to dôležité zvlášť, keď sa potrebujeme zorientovať v uzatvorenom priestore v lebečnej dutine a potrebujeme dosiahnuť štruktúru v strede mozgu. Pracujeme s mozgom a miechou – najcennejšími tkanivami v ľudskom organizme, ktorých poškodenie je nezvratné a s trvalými následkami. Preto musíme mať takú techniku, aby sme do mozgu a miechy zasahovali len v maximálne nevyhnutnej miere a zároveň dosiahli maximálny možný prínos pre pacienta.“ Operácie detí sú komplikovanejšie aj z dôvodu vekového rozpätia – od narodenia až do dospelosti. Operujú aj deti len pár hodín po narodení, v lepšom prípade na druhý – tretí deň po narodení. ,,Vekové rozpätie je prvým predpokladom, že nádor a ostatné ochorenia, ktoré si vyžadujú operačnú liečbu, budú náročnejšie. Napríklad deti, u ktorých sa vrodená vývojová chyba zistí ultrazvukom ešte pred narodením, vieme prevziať do starostlivosti a operovať do niekoľkých hodín po narodení.“

Vo svojej profesionálnej praxi pracoval vo viacerých vedúcich pozíciách a viedol kolektív, ktorý prvý ako na Slovensku začal robiť endoskopické operácie hypofýzy. Zaslúžil sa o rozvoj spondylochirurgie – problematiku chirurgickej liečby ochorení chrbtice a v rámci nej sa špecializoval na implantáty, náhrady platničiek a systémy na spevnenie chrbtice.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. apríl 2024 14:10