Prof. MUDr. Vladimír Šefránek, PhD. cievny chirurg v Poliklinike ProCare Betliarska BratislavaSvet zdravia
StoryEditor

Cievna chirurgia: prof. MUDr. Vladimír Šefránek, PhD.

29.06.2021, 21:16

prof. MUDr. Vladimír Šefránek, PhD. je vedúcim lekárom pracoviska jednodňovej zdravotnej starostlivosti, ProCare Betliarska.

Je expertom na cievnu chirurgiu, ktorej sa venuje už vyše 35 rokov. Do bratislavskej Polikliniky ProCare Betliarska za ním dnes každý desiaty pacient chodí na opravu výkonu, ktorý mu na predošlom pracovisku urobili nesprávne.

Vladimír Šefránek nastúpil na svoje prvé chirurgické oddelenie ešte v roku 1966 a odvtedy nepretržite pracuje v chirurgických odboroch. Od roku 1985 sa venuje výlučne cievnej chirurgii. Postupne úspešne zložil špecializačné atestácie z chirurgie a cievnej chirurgie. V r. 1988 obhájil dizertáciu, v r. 1998 sa habilitoval na docenta chirurgie na LFUK v Bratislave a v r. 2003 bol inaugurovaný na profesora chirurgie na UPJŠ v Košiciach. V rokoch 1969 – 1979 pracoval na II. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Prevažnú časť svojej profesionálnej činnosti pôsobil v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave (1979 – 2018), v rokoch 1997 – 2015 ako prednosta Kliniky cievnej chirurgie a vedúci Katedry cievnej chirurgie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

V súčasnosti pracuje ako cievny chirurg v Poliklinike ProCare Betliarska v Bratislave. Pôsobí v ambulancii cievnej chirurgie a poskytuje jednodňovú zdravotnú starostlivosť v odbore chirurgia a cievna chirurgia. Tam sa stará najmä o pacientov s chronickou žilovou nedostatočnosťou v oblasti povrchového venózneho systému.

Operácie spočívajú spravidla v endovenóznej laserovej ablácii varixov, ktoré sú vykonávané pod sonografickou kontrolou. Je tiež vedúcim lekárom JZS na poliklinike.
Popri klinickej práci cievneho chirurga sa venoval pedagogickej, vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti. V rokoch 1997 – 2005 bol hlavným odborníkom MZSR pre cievnu chirurgiu, bol členom Rady ministra zdravotníctva a niekoľko rokov pracoval v Centrálnej komisii MZSR pre zdravotné pomôcky. V rokoch 2001 – 2019 bol prezidentom Slovenskej spoločnosti cievnej chirurgie. Je členom aj ďalších odborných lekárskych spoločností v SR aj zahraničí. Bol členom výboru Európskej spoločnosti cievnej chirurgie (Council of the European Society for Vascular Surgery). Viac rokov bol členom výboru Slovenskej angiologickej spoločnosti a Spolku slovenských lekárov v Bratislave. Odprednášal 423 prednášok na domácich, medzinárodných aj zahraničných kongresoch a konferenciách, z ktorých viaceré organizoval a bol prezidentom kongresu. Napísal 129 publikácií in extenso v odborných domácich aj zahraničných lekárskych časopisoch. Je okrem toho autorom alebo editorom 12 monografií a kapitol v domácich aj zahraničných monografiách.

Za svoju činnosť obdržal viaceré vyznamenania, spomedzi ktorých najdôležitejšie sú: Zlatá medaila Slovenskej lekárskej spoločnosti, Pamätná medaila Spolku slovenských lekárov v Bratislave, Čestné členstvo v Českej spoločnosti kardiovaskulárnej chirurgie a viacero ocenení za najlepšie publikácie roka aj Uznanie Slovenského literárneho fondu za prínos k rozvoju slovenskej vedy.  

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 15:32