primárka OAIM a lekárka algeziologickej ambulancie Nemocnice Svet zdravia GalantaSvet zdravia
StoryEditor

Paliatívna medicína: MUDr. Dagmar Bodáková, MBA

29.06.2021, 21:16

Primárka OAIM a lekárka algeziologickej ambulancie Nemocnice Svet zdravia Galanta. Snaží sa zlepšiť posledné chvíle života pacientov, ktorým už nik nedokáže pomôcť a urobiť aspoň to posledné, čo sa dá – utíšiť im bolesť. Ako primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v galantskej nemocnici sa na svojom pracovisku často stretáva s pacientmi, ktorým sa snaží zabezpečiť slušný odchod zo života.

A ako lekárka algeziologickej ambulancie sa usiluje znížiť utrpenie pacienta v terminálnom štádiu jeho ochorenia. Liečiť chronickú, neutíšiteľnú bolesť. Vraví, že lekár v tejto špecializácii musí byť aj psychológ a mať veľkú dávku empatie, aby dokázal zhodnotiť, kedy sa pacient dostáva do štádia márnej liečby. Márnej, lebo mu nepredlžuje život, iba utrpenie.

MUDr. Bodáková sa v algeziologickej ambulancii mesačne stará o 450 pacientov, pričom asi polovicu z nich tvoria pacienti v terminálnom štádiu ochorenia, zväčša onkologickí. Aktuálne je ambulancia vôbec jedinou v okresoch Galanta, Komárno, Levice, Nové Zámky a Hlohovec. Doktorka Bodáková v nej pôsobí už vyše 11 rokov.

Podáva však nielen infúzie či analgetiká opiátového typu, ale snaží sa pomôcť aj inak. Na Slovensku je napríklad priekopníčkou pri aplikácii biodermálnych nití, ktoré pôsobia pre telo pacienta ako akupunktúra i ako imunomodulačná liečba, čo pomáha hojivému procesu. Bola vôbec druhá, ktorá s touto liečbou u nás začala a dosiaľ ju realizujú iba traja lekári na Slovensku.

V ambulancii využíva tiež reflexnú liečbu kapsaicínovými náplasťami s čili papričkami, ktoré sa lepia do bolestivých oblastí a pôsobia spätnou väzbou na bolesť ako takú.

MUDr. Bodáková je však aj neprehliadnuteľnou osobnosťou na oddelení OAIM, ktoré v galantskej nemocnici vedie. Počas pandémie koronavírusu sa nemocnica stala červenou a zdravotníci pod jej vedením sa denne starali o desiatky ťažkých pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Jej obetavosť, rozvaha a pokora je inšpiráciou pre všetkých jej kolegov.

Pre kolektív je však vzorom aj vďaka jej vysokej odbornosti. Má tiež vyše 30-ročnú prax. Odkedy nastúpila do funkcie, oddelenie zaviedlo veľké množstvo nových metód liečby a moderných postupov. Podieľa na tvorbe mnohých projektov a aktívne sa ich snaží implementovať do praxe, aktívne podporuje vzdelávanie. Anestéziológia je pre ňu láska neláskavá, podľa jej obľúbeného motta ju tvorí 99 percent rutiny a jedno percento strachu na zbláznenie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. apríl 2024 03:58