Dreamstime
StoryEditor

Paliatívna medicína: MUDr. Terézia Poradovská

29.06.2021, 21:16

Dlhoročná lekárka, zástupkyňa primára a aktuálne primárka oddelenia Liečebne dlhodobo chorých FNsP Žilina. MUDr. Poradovská pracovala najprv ako RDG laborantka, až následne sa jej podarilo splniť si sen a vyštudovať medicínu. V roku 1989 nastúpila ako lekárka do žilinskej nemocnice na oddelenie vnútorného lekárstva, kde pôsobila dva roky.

Následne začala pracovať na geriatrickom oddelení, kde pôsobí 30 rokov až dodnes. Je cenným príkladom lekára paliatívnej medicíny s výnimočnou trpezlivosťou, ľudskosťou a pokojom, ktorý vnáša na oddelenie medzi kolegov, pacientov aj ich príbuzných.

V jej veku – 65 rokov – naďalej ostala pracovať v plnom úväzku, plnohodnotne sa zároveň striedala v 24-hodinových službách v rámci COVID oddelenia a po náhlych zdravotných problémoch primára LDCH následne prevzala v máji 2021 jeho funkciu. Momentálnej pôsobí v pozícii ako primárka, no vzhľadom na náročnú personálnu situáciu vykonáva tiež úlohy sekundárneho lekára a maximálne sa venuje starostlivosti o pacientov.

Vychováva mladú generáciu lekárov, ktorým odovzdáva svoje bohaté skúsenosti a predovšetkým pokoj, trpezlivosť – významné prvky paliatívnej medicíny. Vďaka jej odborným zručnostiam a znalostiam dokáže nájsť, vycítiť potreby či problémy pacienta – fyzické i psychické, a zvoliť vhodnú cestu, ktorá zlepší jeho kvalitu života a dokáže mu ešte pomôcť.

MUDr. Poradovská je nesmierne aktívna nielen ako lekárka, ale tiež ako cestovateľka a turistka. Silu a pokoj do práce čerpá predovšetkým z prírody a rodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 01:29