StoryEditor

Top lekár Ondrej Bobík: Počas epidémie chrípky sa lieky roznášali pacientom priamo domov​

09.10.2021, 12:00
Primár kožného oddelenia so svojím tímom zvládol ďalšiu epidémiu syfilisu v Trebišovskom okrese. Najmladším pacientom bol novorodenec.

Na začiatku mojej medicínskej kariéry počas epidémie chrípky bol obrovský nedostatok lôžok v nemocnici a obvodní lekári roznášali lieky pacientom priamo do domu​, spomína primár MUDr. Ondrej Bobík na 53 rokov prežitých v bielom plášti.

Keď sa obzriete na svoju cestu k medicíne, čo rozhodlo o voľbe špecializácie? Prečo práve dermatovenerológia?

Po absolvovaní Lekárskej fakulty UJPŠ v Košiciach v júni 1968 som nastúpil ako sekundárny lekár do Okresného ústavu národného zdravia Trebišov. Bol som zaradený na cirkuláciu základných medicínskych odborov, rok som pracoval v zdravotných strediskách Novosad a Cejkov. V roku 1970 ma vedenie ústavu oslovilo s ponukou práce v odbore oftalmológie alebo dermatovenerológie. V tom čase mi bol bližší odbor oftalmológie, avšak vedenie mi dalo tri dni na rozhodnutie pre dermatovenerológiu. Povedal som si, že chcem robiť služby pre obyvateľov, či už očné, alebo kožné. Obľúbil som si túto prácu. Vychovali ma Michalovce, po atestácii som prišiel do Trebišova a otvoril som kožné oddelenie.

Laik zrejme nevie, že v špecializácii dermatovenerológia sa spájajú dva odbory – dermatológia a venerológia. Čo všetko zahŕňa toto spojenie?

Dermatológia sa venuje problematike chorej pokožky a venerológia chorobám prenosným intímnym sexuálnym životom, čo má aj osobitný epidemiologický význam. Dermatológia sa ako medicínsky odbor vyvinul z internej medicíny a venerológia bola k dermatológii pričlenená zo skutočnosti, že venerické choroby sa manifestujú aj prejavmi na koži a slizniciach, čiže bolo logické spojiť obidva odbory.

Je to odbor, ktorému vraj viac dominujú ženy - lekárky. Je to tak?

Áno, je to tak. Aj v našom regióne za môjho 52-ročného pôsobenia nebol do odboru zaradený ani jeden muž. Na našom pracovisku sme zaškolili dvanásť dermatovenerologičiek, ktoré dnes poskytujú ambulantné služby v oblasti celého horného a dolného Zemplína.

Čo všetko zahŕňa starostlivosť o choroby kože?

Súčasťou dermatovenerológie je starostlivosť o pokožku od narodenia jedinca na pôrodnej sále až po zrelý seniorský vek. Vývinom jedinca sa mení aj funkcia, zloženie a s ňou ruka v ruka ide aj problematika kožných chorôb viazaných na vekovú skupinu. Základom starostlivosti dermatológa o kožu je odborné posúdenie stavu pokožky a pravidelné lokálne ošetrovanie kože viazané na vek.

S akými diagnózami sa u pacientov stretávate najčastejšie? Mení sa táto skladba v priebehu desaťročí?

Dnes v dermatovenerológii dominujú alergické kožné choroby, uhrovitosť dospievajúcej mládeže, alergi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-09-24 09:28:52 - Feat.: 0 - Title: Zdravotnícke noviny ocenili Top lekárov na Slovensku 02 - Modified: 2021-12-04 10:19:18 - Feat.: 0 - Title: Dnes je Medzinárodný deň lekárov. Blahoželáme aj tohtoročnej TOP desiatke
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
12. apríl 2024 12:00