StoryEditor

V obci Číž otvorili novú špecializovanú nemocnicu

27.09.2021, 15:30
Autor:
tasr, redtasr, red
V Číži v okrese Rimavská Sobota otvorili nemocnicu pre pacientov po cievnych mozgových príhodách.

V obci Číž v okrese Rimavská Sobota otvorili v pondelok novú špecializovanú nemocnicu v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (FBLR) určenú pre pacientov po cievnych mozgových príhodách. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Zariadenie poskytne pacientom z celého Slovenska komplexný prístup k rehabilitačnej zdravotnej starostlivosti.

V špecializovanej nemocnici absolvujú sedem rehabilitačných procedúr denne, po rozhodnutí lekára môžu následne pokračovať aj kúpeľnou liečbou.

Dôvera

„V špecializovanej nemocnici FBLR sv. Michala v sme v snahe zabezpečiť najvyššiu kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb zamestnali najlepších odborníkov s dlhodobou praxou v rehabilitácii,“ zdôraznil riaditeľ nemocnice Michal Fajin.

Na slávnostnom otvorení nemocnice sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý pripomenul, že práve zabezpečenie kvalitnej následnej a dlhodobej zdravotnej starostlivosti je dlhodobou víziou rezortu v rámci reformy nemocníc.

„Pre pacienta je dôležitá komplexná zdravotná starostlivosť, pre ľudí po cievnej mozgovej príhode nevynímajúc. Som rád, že toto pracovisko poskytne pacientom plnohodnotnú rehabilitačnú liečbu s plynulým pokračovaním rekonvalescencie,“ povedal Lengvarský.

Vo vyspelých krajinách sú cievne mozgové príhody po kardiovaskulárnych a onkologických ochoreniach treťou najčastejšou príčinou úmrtia a invalidizácie.

Na Slovensku postihli v roku 2019 takmer 13 000 ľudí, pričom do jedného roka od porážky až štvrtina z nich zomrela.

Tretina pacientov má po cievnej mozgovej príhode trvalé následky, ktorým dokáže predísť včasná a kvalitná neurorehabilitácia.

Špecializovaná nemocnica FBLR sv. Michala v Číži a zdravotná poisťovňa Dôvera tak začínajú novú kapitolu v rehabilitačnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
13. apríl 2024 00:46