MUDr. Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľovPavol Funtál
StoryEditor

Nový minister začal rokovania so zdravotníkmi, ambulancie žiadajú oslobodenie od transakčnej dane

15.10.2024, 10:00
Autor:
TASRTASR

V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok nie je ani zmienka o ambulantnom sektore, skritizoval prezident Asociácie súkromných lekárov SR.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) zatiaľ Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) nepredstavil žiadne návrhy kompromisov v súvislosti s konsolidačnými opatreniami. Vypočul si ich požiadavky a argumenty a rokovania majú pokračovať. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa lekárskych odborárov Petra Visolajského po stretnutí s ministrom.

"Toto bolo prvé stretnutie s novým ministrom. Uvítali sme ho vo funkcii, ponúkli sme mu pomoc pri zlepšovaní slovenského zdravotníctva a potom sme sa mu snažili predostrieť našich osem požiadaviek, ktoré viedli slovenských lekárov v nemocniciach do výpovedí," povedal Visolajský. Minister podľa jeho slov odborárom zatiaľ nepredstavil žiadne návrhy ani nedal žiadne prísľuby.

image

Expert o rozpočte: Hrozia nepopulárne opatrenia, Šaška čaká krst ohňom

LOZ zároveň ministrovi zopakovalo ich návrh na konsolidáciu v zdravotníctve. "Ministerstvo môže nájsť budúci rok 308 miliónov eur a usporiť v systéme bez toho, aby sa to dotklo kvality alebo dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov," podotkol. Visolajský dodal, že ak nedôjde k dohode s vládou, vyše 3200 lekárov z nemocníc z celého Slovenska je pripravených podať výpoveď z nadčasov. "Počty klasických výpovedí z pracovného pomeru budeme vedieť v najbližších dňoch," dodal.

Možné úľavy

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) na pondelkovom rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) žiadal v súvislosti s konsolidačným balíčkom isté úľavy pre ambulantný sektor. Ide napríklad o oslobodenie od transakčnej dane či istú úľavu vo výške DPH. Po stretnutí o tom informovala prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

"Máme za to, že ak toto bolo možné pre iné segmenty, ktoré sú celkom určite pre zdravie obyvateľstva, fungovanie štátu menej kľúčové ako zdravotníctvo, ktoré samo vlastne zápasí dlhodobo s nedostatkom financií, tak celkom určite by to malo byť možné práve aj v zdravotníctve," vysvetlila. Upozornila, že ak sa konsolidácia dotkne ambulancií v plnej miere, určite bude znamenať odklad alebo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

image

Nemocničný alebo všeobecný lekár. Kto predpisuje lieky po odchode z nemocnice?

Ocenila, že diskusia so Šaškom bola konštruktívna a otvorená, s víziou riešenia aktuálne pálčivých problémov. "Momentálne vyzerá tak, že nemá ambíciu byť naším nepriateľom, ale skôr naším spojencom," skonštatovala Orosová. Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth kritizuje, že v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok nie je ani zmienka o ambulantnom sektore.

Dohoda o financiách v zdravotníctve by medzi ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) a ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) mohla vzniknúť do konca týždňa. Kamenický to vyhlásil na pondelkovej tlačovej besede po rokovaní tripartity.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. október 2024 10:39