Zuzana DolinkováTASR
StoryEditor

Poslanci PS chcú odvolať ministerku Dolinkovú

08.09.2024, 16:00
Autor:
redred

Ministerka zdravotníctva tvrdí, že návrh na odvolávanie je len divadlom, ktoré nič nerieši.

Opozičné hnutie PS chce v Národnej rade (NR) SR odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Na­mieta jej viaceré kroky. Kritizuje ju aj za súčasnú situáciu v trenčianskej nemocnici. Začína zbierať podpisy poslancov potrebné na zvolanie schôdze k odvolávaniu, má sľúbenú podporu opozície. Na minulotýždňovej tlačovej konferencii to avizoval poslanec za PS Oskar Dvořák.

„Ideme odvolávať Zuzanu Dolinkovú. Slovensko nemôže mať ministerku zdravotníctva, ktorá nestojí na strane pacienta a zľahčuje skutočnosť, že sú ľudia vystavení baktérii Legionella v trenčianskej nemocnici. Nový rozbor vody jasne dokazuje, že sme mali pravdu. A je zároveň poslednou kvapkou. Preto sme začali zbierať podpisy na jej odvolanie,“ uviedol poslanec Dvořák. Okrem toho uviedol, že sa zaostáva vo výstavbe nemocníc, máme zadlženú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, nie je vidno žiadne reformy, napríklad v ambulantnom sektore. Opätovne Dolinkovú skritizoval v súvislosti s podozreniami o vyfakturovaní fiktívnych služieb v trenčianskej nemocnici.

Pridajú sa SAS, KDH aj Slovensko

Návrh na odvolanie ministerky Dolinkovej podporí aj KDH. Šéfke rezortu zdravotníctva, podobne ako PS, vyčíta medializovanú kauzu týkajúcu sa rekonštrukcie rozvodov teplej vody v trenčianskej nemocnici, ale aj situáciu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni či neriešenie viacerých problémov v zdravotníctve.

Podpisy na jej odvolanie pridajú aj poslanci parlamentu za SaS. „Dôvodov, pre ktoré by mala Dolinková vo funk­cii skončiť, je viacero, je to ministerka bez vízie,“ uvádza SaS. Skritizovala ju tiež za chaos vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne či situá­ciu v ambulantnom sektore. Poukázala aj na meškajúce míľniky plánu obnovy.

image

Množstvo anomálií. Naše zdravotníctvo sa vydalo americkou cestou, tvrdí lekár a poslanec KDH Stachura

Aj hnutie Slovensko deklarovalo, že prípadné odvolávanie Dolinkovej v parlamente podporí. Pripomenulo, že ho iniciovalo už na jar. „Dôvody, pre ktoré sme navrhovali ministerku Dolinkovú odvolať, nepominuli, naopak, každým dňom dokazuje, že sú jej prednejšie záujmy finančných a biznisových skupín pred potrebami pacientov,“ skonštatovalo pre TASR. Skritizovalo okrem iného situáciu v trenčianskej nemocnici, zrušenie zubných benefitov či posun dátumu zavedenia maximálnych čakacích lehôt na operácie.

Je to divadlo

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková považuje avizované podanie návrhu na jej odvolanie za divadlo, ktoré nič nerieši. „Ani ma neprekvapuje, že človek, ktorý v minulosti fatálne zlyhal na ministerstve zdravotníctva, dnes len politikárči a neprináša nič reálne pre ľudí na Slovensku. Už raz tu bolo trápne divadlo s odvolávaním. V lete pán poslanec Dvořák šíril paniku okolo kardiológie v Trenčíne a strašil pacientov. Svojimi smiešnymi krokmi len potvrdzuje, že potrebuje zakryť svoju vlastnú neschopnosť a zlyhanie pri optimalizácii siete nemocníc, za ktorú bol počas minulej vlády zodpovedný on sám,“ poznamenala ministerka.

Svoje prípadné odvolávanie považuje za ďalší zo „zúfalých pokusov“ Dvořáka, ako na seba upozorniť. „Na rozdiel od pána poslanca dennodenne riešim problémy a napravujem to, čo nám tu takýto amatéri zanechali,“ dodala.

(red, tasr)

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
11. september 2024 13:26