Komárno Rescue – medzinárodnú súťaž záchranárov organizuje záchranná zdravotná služba ZaMEDPhotomedia
StoryEditor

Medzinárodná súťaž záchranárov na Slovensku opäť prilákala európsku elitu

06.09.2024, 00:00
Autor:
redred

Ide o vrcholné podujatie pre záchranárov z celého stredoeurópskeho regiónu.

Komárno Rescue – medzinárodnú súťaž záchranárov organizuje záchranná zdravotná služba ZaMED a je akreditované Slovenskou komorou zdravotníckych záchranárov. Súťaž sa za dvanásť rokov postupne stala najvýznamnejšou svojho druhu na Slovensku. Aj tento rok otestovala nielen technické zručnosti, ale aj tímovú spoluprácu, odolnosť a rozhodovacie schopnosti profesionálov z prvej línie.

Rekordná účasť

Tento rok si svoje schopnosti zmeral rekordný počet tímov z piatich krajín. Na Komárno Rescue sa zúčastnilo 26 záchranárskych posádok, vrátane tímov z krajín ako Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, či Slovinsko. Putovný pohár Komárno Rescue 2024 tento rok ostáva na Slovensku vďaka víťaznej posádke “Chip a Dale” v zložení Matúš Stolárik a Annamária Ivanová zo záchrannej zdravotnej služby ZaMED.

Tvorcovia úloh si pre súťažiacich pripravili nové, náročnejšie zadania, v ktorých súťažné posádky museli preukázať nielen odborné zručnosti, ale aj schopnosť spolupracovať a riešiť krízové situácie pod časovým tlakom. Súťažné disciplíny boli inšpirované reálnymi udalosťami, ktoré v posledných mesiacoch rezonovali v spoločnosti, ako napríklad postrelenie premiéra či streľba na univerzite v Prahe, čím sa zdôrazňuje potreba pripravenosti našich záchranárov na akékoľvek situácie.

image

Odbornosť či konflikt záujmov? Rysuje sa najväčšia reforma záchraniek od čias ministra Zajaca

„Najzaujímavejšou úlohou podujatia bol farmár, ktorý mal pracovný úraz po kontakte s kombajnom, ktorý mu amputoval dolnú končatinu a spôsobil ďalšie závažné krvácajúce poranenia na tele. Dôležitou súčasťou tejto úlohy bolo nielen profesionálne maskovanie, no aj samotný kombajn, ktorý svojou veľkosťou dodával reálnosť celej situácii”, povedal hlavný rozhodca podujatia Komárno Rescue Patrik Brna.

Tí najlepší z najlepších

Súťaž záchranárov Komárno Rescue je výnimočná tým, že zúčastnené tímy neplatia štartovné poplatky, čo umožňuje účasť širokej škály profesionálov bez ohľadu na ich finančné možnosti. Podujatie sa tak stáva prístupným pre každého, kto má záujem o zdokonaľovanie svojich zručností a výmenu skúseností s kolegami z celého sveta.

Popri hlavnej súťaži profesionálnych záchranárov prebieha aj sprievodná súťaž v poskytovaní prvej pomoci pre laikov. „Po úspešnom 11. ročníku, ktorý po prvýkrát umožnil účasť laickej verejnosti na sprievodnej súťaži, je pre nás kľúčové pokračovať v jej zapojení a podporovať schopnosti laikov v poskytovaní prvej pomoci. Preto sme veľmi radi, že aj tento rok sme mali kapacity z laickej verejnosti veľmi rýchlo naplnené. Včasný zásah zo strany verejnosti pred príchodom profesionálnych záchranárov môže byť rozhodujúci a zachrániť ľudský život,“ uviedol riaditeľ záchrannej zdravotnej služby ZaMED Matej Polák.

Viaceré úlohy

Komárno Rescue tradične pozostáva z viacerých náročných úloh, ktoré simulujú reálne situácie, s akými sa záchranári stretávajú v praxi. Úlohy sú navrhnuté tak, aby preverili kompletný rozsah zručností potrebných na prácu v urgentnej medicíne. Od simulácií dopravných nehôd cez resuscitáciu pacientov, až po riešenie hromadných nešťastí. Profesionálny záchranár musí mať odborné vedomosti, fyzickú zdatnosť a schopnosť rýchlo rozhodovať v stresových situáciách. Kľúčová je aj jeho schopnosť pracovať v tíme a flexibilne sa prispôsobovať rôznym podmienkam.

(red)

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
11. september 2024 12:52