Doc. MUDr. Mária Janíčková, PhD., MPH, maxilofaciálna chirurgia, prednostka Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie JLF UK a UNM. Ilustračné foto.  MAFRA
StoryEditor

V EÚ sme výnimkou. Zubní lekári by mohli študovať o rok kratšie

24.07.2024, 09:00

"Praktická časť má svoje medzery,“ potvrdzuje potrebu zmien vo vzdelávaní MUDr. Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL).

Vo väčšine krajín Európskej únie, vrátane Česka, trvá štúdium zubného lekárstva päť rokov. Inak je to na Slovensku, v Belgicku, Francúzsku a Nemecku, kde sa študuje až šesť rokov. Rozsah aj obsah štúdia zubného lekárstva sa ale u nás majú zmeniť na základe konsenzu členov pracovnej skupiny, ktorá začala činnosť na ministerstve zdravotníctva. „Téma reflektuje aj na nadnárodné zmeny Európskej komisie v regulácii odbornej prípravy zubných lekárov, ktoré má SR povinnosť transponovať do roku 2026,“ uviedol rezort pre Zdravotnícke noviny.

Členmi pracovnej skupiny sú zástupcovia lekárskych fakúlt s programom zubné lekárstvo, Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) aj hlavná odborníčka pre zubné lekárstvo. Na jeseň majú byť prizvaní zástupcovia ministerstva školstva, študentov a Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo. Na Slovensku sú aktuálne štyri možnosti štúdia zubného lekárstva: na lekárskych fakultách Univerzity Komenského v Bratislave a Martine, Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Česko láka

V Česku je kratší päťročný študijný program zubné lekárstvo zavedený už od akademického roku 2003/2004. Pribudli v ňom hodiny praktickej výučby, zároveň výučba zubného lekárstva dostala v rámci programu väčší priestor v porovnaní s výučbou predmetov z ostatných odborov medicíny. Študovať sa dá v Brne, Hradci Králové, Olomouci, Plzni a Prahe.

„Masarykovu univerzitu v Brne som si vybral kvôli modernému kampusu v tesnej blízkosti fakultnej nemocnice, výskumnému vedeckému centru CEITEC a simulačnému centru, ktoré u nás na Slovensku nemá obdobu,“ hovorí MDDr. Ľubomír Hlavatý. „Bolo vidieť ako v Česku investujú do školstva omnoho viac a posúvajú sa vpred. Keď som bol na prijímačkách na Univerzite Komenského v Bratislave, tak som mal pocit, že som sa presunul do minulosti,“ doplnil pre ZdN.

image

Ministerstvo chystá centrálne riadenie nemocníc a duálne vzdelávanie

Keď ho v Brne prijali na všeobecné aj zubné lekárstvo, tak sa pre zubné rozhodol z viacerých dôvodov. „Bral som to ako osud, keď sa mi podarilo dostať na zubné lekárstvo, čo je náročnejšie pre výrazne nižší počet prijímaných ľudí. Zavážilo aj o rok kratšie štúdium a to, že namiesto atestácií máme program celoživotného vzdelávania,“ dodal MDDr. Hlavatý, ktorý sa vrátil pracovať na Slovensko.

Počty študentov

Počet študentov všetkých ročníkov zubného lekárstva na Slovensku je cca 950, z toho približne 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 45% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-24 14:05:55 - Feat.: - Title: Lekárske listy: Zubné lekárstvo 02 - Modified: 2023-04-09 14:09:48 - Feat.: - Title: Prezident Slovenskej komory zubných lekárov: Zvýšenie cien materiálov aj prístrojov sa ešte len prejaví 03 - Modified: 2023-02-27 17:42:02 - Feat.: - Title: V zubných ambulanciách chcú zamestnávať aj praktické sestry-asistentov 04 - Modified: 2023-02-20 10:58:20 - Feat.: - Title: Nový zoznam zdravotných výkonov pre ambulancie by mal platiť od budúceho roka 05 - Modified: 2023-02-17 15:31:49 - Feat.: - Title: Stav chrupu Slovákov je dlhodobo nepriaznivý. Platby za hradené výkony sú podfinancované
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. september 2024 19:55