TASR
StoryEditor

Fakultná nemocnica Trenčín odmieta tvrdenia o kolapse kardiológie

24.07.2024, 00:00
Autor:
TASRTASR

"Hrozí, že viacerí lekári trenčianskeho kardiocentra odídu naspäť do nemocníc v Nemecku," podotkol šéf lekárskch odborárov.

Fakultná nemocnica (FN) v Trenčíne odmieta tvrdenia o kolapse kardiologického oddelenia v súvislosti s výpoveďami lekárov. Deklarovala, že chod kardiológie a riadne poskytovanie zdravotnej starostlivosti sú zabezpečené. "Prijali sme výpovede štyroch lekárov, pracujúcich na čiastočný úväzok, ktorí úhrnne predstavujú 1,4 lekára. Dotknutým lekárom aktuálne plynie výpovedná lehota v zmysle Zákonníka práce, a teda zotrvajú na pracovisku do jej uplynutia, pričom v júli 2024 už nastúpili na kardiologické oddelenie na pracovný pomer traja lekári. Aktuálne má FN Trenčín prísľub nástupu na kardiologické oddelenie aj ďalších lekárov," poznamenala.

O situácii zdravotnícke zariadenie komunikuje aj s rezortom zdravotníctva. "Chod kardiologického oddelenia je zabezpečený, starostlivosť o zdravie pacientov s akútnym koronárnym syndrómom nie je ohrozená a tak ako doposiaľ je poskytovaná zabehnutým systémom s pomocou vysokošpecializovaných pracovísk - Kardiocentra v Nitre a Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici," dodalo.

Súčasnú situáciu na kardiologickom oddelení kritizovala opozícia. Poukázala na to, že riaditeľ trenčianskej nemocnice Michal Plesník mal odvolať primára kardiológie bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. FN Trenčín reagovala, že ukončeniu pracovného pomeru primára predchádzala dohoda zainteresovaných strán.

image

Hlavný odborník pre kardiochirurgiu: Viac kardiocentier na Slovensku nevyrieši problém pacientov, chýbajú peniaze

Lekárske odborové združenie vyzvalo, aby si vedenie nemocnice priznalo chybu a požiadalo lekárov o stiahnutie výpovedí. Prípadne, aby ministerstvo odvolalo riaditeľa a sfunkčnilo oddelenie. Uviedol to šéf lekárskych odborárov MUDr. Peter Visolajský.

Za problém na oddelení nesú podľa jeho slov zodpovednosť riaditeľ nemocnice Michal Plesník a ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). "Súčasný stav nás o to viac mrzí, že vďaka dlhoročnej práci LOZ sa na Slovensko vracajú špičkoví lekári zo zahraničia a práve pre takéto pochybenia manažmentu nemocnice hrozí, že viacerí lekári trenčianskeho kardiocentra odídu naspäť do nemocníc v Nemecku, kde predtým pôsobili," podotkol MUDr. Visolajský.

01 - Modified: 2024-08-21 13:03:55 - Feat.: - Title: KDH chce po prieskume v trenčianskej nemocnici odvolávať Dolinkovú 02 - Modified: 2024-08-08 08:45:39 - Feat.: - Title: Podpredseda zdravotníckeho výboru: Kardiológia v Trenčíne kolabuje, kým ministerka dovolenkuje. Chceme to riešiť 03 - Modified: 2024-06-07 12:08:17 - Feat.: - Title: Lekárske listy: Kardiológia 04 - Modified: 2024-06-06 12:02:54 - Feat.: - Title: Slovenská firma: Umelú inteligenciu sme vytrénovali na záchranu ľudských životov, investovali do nás aj desiatky lekárov z USA 05 - Modified: 2024-01-07 17:50:00 - Feat.: - Title: Popradskí kardiológovia vyšetrujú srdce špeciálnou metódou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. september 2024 15:57