Ilustračné foto.Shutterstock
StoryEditor

Nový objav môže pomôcť v hľadaní liečby rakoviny pankreasu

19.07.2024, 00:00
Autor:
TASRTASR

Projekt prináša nové informácie o tom, ako rakovina pankreasu dokáže potlačiť niektoré molekuly, aby sa mohla agresívne šíriť telom.

Rakovina pankreasu dokáže vypínať molekuly v jednom z najdôležitejších génov tela, zistili vedci zo Spojeného kráľovstva a USA. Tento objav teraz môže pomôcť pri hľadaní nových spôsobov liečby tejto agresívnej formy ochorenia. Rakovina pankreasu patrí medzi najbežnejšie formy rakoviny na svete, lekári ročne diagnostikujú približne pol milióna nových prípadov. Zároveň ide o jednu z najnebezpečnejších foriem rakoviny s vysokou mortalitou, viac než polovica pacientov na ňu zomiera do troch mesiacov od stanovenia diagnózy. Medzi známe osobnosti, ktoré jej podľahli, patrí napríklad aj Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs a Patrick Swayze.

Vedci v rámci výskumu porovnávali vzorky zdravého i rakovinou postihnutého tkaniva pankreasu. Zistili, že karcinogénne bunky spustili v napadnutých vzorkách proces metylácie DNA, ktorá vypína prospešný gén HNF4A pomáhajúci udržiavať správny chod mnohých telesných orgánov. Vypnutie génu však neutralizuje jeho pozitívne účinky, čo umožňuje extrémne rýchly rast tumorov. Vedci zverejnili výsledky výskumu vo vedeckom žurnále Gastro Hep Advances.

"Strata génu HNF4A podporuje rozvoj a agresívnosť rakoviny pankreasu a teraz už vieme, že koreluje s vysokou mortalitou pacientov," vyhlásila Dr. Maria Hatziapostolosová z Centra Johna van Geesta na výskum rakoviny na Nottingham Trent University.

image

Národný onkologický ústav zaviedol ako prvý na Slovensku inovatívnu CAR-T bunkovú terapiu

"Zúfalo potrebujeme šetrnejšie a efektívnejšie spôsoby liečby rakoviny pankreasu. U väčšiny pacientov je diagnostikovaná v neskorom štádiu. U 80 percent pacientov sa ju podarí zistiť až po jej rozšírení, keď je už neoperovateľná," vyhlásil Dr. Chris Macdonald, vedúci výskumu neziskovej organizácie Pancreatic Cancer UK, ktorá štúdiu financovala.

"Tento projekt prináša nové informácie o tom, ako rakovina pankreasu dokáže potlačiť niektoré molekuly, aby sa mohla agresívne šíriť telom. Práve tieto informácie môžu v budúcnosti viesť k vyvinutiu efektívnejších spôsobov liečby," dodal Macdonald. Informácie priniesla TASR na základe správy denníka The Guardian.

image

Lekárske listy: Onkológia

01 - Modified: 2024-07-15 07:19:00 - Feat.: - Title: Užívanie melatonínu môže pomôcť odvrátiť stratu zraku spôsobenú vekom 02 - Modified: 2024-06-07 12:31:25 - Feat.: - Title: Vytváranie potomkov stojí desaťkrát viac energie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-05-24 10:53:55 - Feat.: - Title: Biočipy – nová pomoc v medicíne 04 - Modified: 2024-04-05 13:54:29 - Feat.: - Title: V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz 05 - Modified: 2024-02-22 08:52:00 - Feat.: - Title: Diagnostika s pomocou AI. Slovenský prístroj využijú aj v Keni
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. august 2024 14:59