StoryEditor

V Banskobystrickom kraji končia ďalšie dve pneumologické ambulancie

02.05.2024, 09:22

Za posledných desať rokov klesol počet pneumológov v kraji zhruba o desať.

V krátkom čase v Ban­skobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) zaniknú dve pneumologické ambulancie bez náhrady. Ďalšie dve budú mať dočasne pozastavenú činnosť a jedna je bez lekára. Zo súčasných 22 pneu­mologických ambulancií tak v druhej polovici roka má fungovať len 17. Kraju hrozí urgentný nedostatok pľúcnych lekárov a pacientom, že zostanú bez špecialistov a potrebných liekov. Konštatoval to v stredu v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter.

Šéf kraja informoval o vý­sledkoch pracovného rokovania so zástupcami pneumológov, Rooseveltovej nemocnice, zdravotných poisťovní a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ako aj o požiadavkách na ministerstvo zdravotníctva (MZ) a riešeniach, ktoré by pomohli aspoň „zaplátať“ túto situáciu.

image

Banskobystrická župa chce rozbehnúť telemedicínu

„V prvej polovici tohto roka dôjde k uzatvoreniu dvoch ambulancií v kraji. Jedna skončí k 1. máju v Banskej Bystrici a druhá v Lučenci k 30. júnu. Už dnes máme stav siete pod normatív a klesne nám ešte hlbšie. Normatív hovorí o nejakých 16 pneumológoch, my sme niekde na úrovni 13,“ vysvetlil Lunter s tým, že stovky pacientov zostanú bez pneumológa. Ak sa chcú nahlásiť k novým, oznámia im, že sú plní a dostanú niekoľkomesačné termíny. „Ambulancie zatvoria lekári, ktorí ordinovali vo veku nad 70 rokov,“ povedal šéf kraja.

Plánované stretnutie na MZ

Za posledných desať rokov klesol počet pneumológov v banskobystrickom kraji zhruba o desať. Kraj, ministerstvo zdravotníctva aj zdravotné poisťovne podľa župy vidia, že stav je dlhodobo zlý. „Platby sú nastavené tak, že nestačia na financovanie ambulancií. Vidíme to na vlastnej pneumologickej ambulancii v Detve, kde naša doktorka denne vyšetrí priemerne 20 pacientov, napriek tomu ambulancia každý mesiac generuje stratu 1700 eur. Prišli sme preto so šiestimi požiadavkami, s ktorými apelujeme na ministerstvo zdravotníctva,“ zdôraznil Lunter. Ako dodal, s ministerkou zdravotníctva už o tom hovoril a mali by sa v krátkom čase stretnúť.

Medzi požiadavky predsedu BBSK, ktoré adresoval ministerstvu zdravotníctva patrí:

Predĺženie platnosti odporúčania špecialistu na predpis liekov všeobecným lekárom zo šiestich na 12 mesiacov.

Uvoľnenie preskripcie liekov na pneumologické ochorenia (chronické) pre internistov a všeobecných lekárov.

Dofinancovanie ambulantného sektora s prihliadnutím na pneumologické ambulancie, prípadne i zavedenie čiastočných úhrad pacientov.

Rozšírenie kompetencií pre všeobecných lekárov o sledovanie chronických pneumologických diagnóz u stabilizovaných pacientov.

Umožnenie práce lekárovi v predatestačnej príprave zmenou výnosu MZ o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie.

Počty chorých narastajú

Primár Oddelenia pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica MUDr. Michal Urda uvádza, že počty chorých pribúdajú.

„Dlhodobo vnímame narastajúci počet pacientov s ochoreniami priedušiek a pľúc ako aj tlak, ktorý je vyvíjaný na naše nemocničné zariadenie. Každá jedna ambulancia, ktorá vypadne zo systému, chýba,“ povedal MUDr. Urda. Aktivity samosprávneho kraja preto víta. Tvrdí, že je nevyhnutné, aby sieť ambulantných špecialistov fungovala naprieč celým krajom. „Počet pacientov, ktorí sa k nám pokúšajú dostať na vyšetrenie z roka na rok narastá a napriek tomu, že chceme pomôcť, naše kapacity sa napĺňajú a nebudeme schopní prebrať pacientov z regiónov,“ upozornil primár. Podľa neho je pneu­mológia ako odbor pre absolventov medicíny zaujímavá, no do otvárania vlastných ambulancií sa nehrnú, lebo ich neuživia.

(tasr, red)

01 - Modified: 2024-04-30 07:50:11 - Feat.: - Title: Nový štandard pre manažment pacientov s chronickým kašľom 02 - Modified: 2024-03-13 09:44:58 - Feat.: - Title: Banskobystrická župa chce rozbehnúť telemedicínu 03 - Modified: 2023-07-31 13:37:39 - Feat.: - Title: Mestu Dudince chýbajú viacerí lekári, získať však chce stomatológa 04 - Modified: 2023-07-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Novinka v transporte orgánov významne pomôže pri transplantácii pľúc 05 - Modified: 2023-06-29 05:00:00 - Feat.: - Title: V Handlovej odhalili neliečených ľudí s pľúcnymi ochoreniami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 09:41