Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD)TASR
StoryEditor

Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú

15.04.2024, 08:00
Autor:
TASRTASR

Ministerka odmieta tvrdenie, že by vláda "hodila Nemocnicu Rázsochy cez palubu".

Hnutie Slovensko chce v parlamente podať návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Tvrdí, že počas svojho pôsobenia neurobila nič pre pacientov a robí len kroky v prospech súkromnej investičnej skupiny Penta. Zástupcovia hnutia o tom informovali na štvrtkovom tlačovom brífingu.

"Táto žena neurobila za pol roka nič v prospech pacientov a všetko v prospech Haščáka a Penty. Preto podáme návrh na jej odvolanie," uviedol líder hnutia Igor Matovič. Verí, že návrh na odvolanie podporia aj opozičné Progresívne Slovensko a KDH.

Hnutie skritizovalo, že ministerka zastavila reformu, ktorá mala zaviesť maximálne čakacie lehoty na operácie. Kritizuje ju aj v súvislosti s jej krokmi pri kategorizácii nemocníc. Poslanec parlamentu a exminister zdravotníctva Marek Krajčí poukázal napríklad na preradenie Nemocnice Bory do vyššej kategórie či podpísanie dodatku s nemocnicou v Spišskej Novej Vsi. Ten podľa neho ohrozí financie plánu obnovy určené na obnovu nemocníc, pretože ním ministerka nemocnici povolila dlhšie lehoty, než ku ktorým sa Slovensko zaviazalo.

Krajčí Dolinkovú skritizoval aj v súvislosti s plánovanou výstavbou novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorá mala byť postavená na Rázsochách. Poukázal na to, že ministerstvo napriek pôvodnému plánu nechalo vypracovať novú štúdiu, na ktorej sa navyše podieľala Penta. Skritizoval, že podľa štúdie má byť nová nemocnica postavená v Ružinove a až v roku 2038. Zároveň vyzval, aby vláda nemocnicu postavila podľa pôvodného plánu na Rázsochách.

Reakcia ministerky

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odkázala opozičným politikom, že zúfalo klamú. Reagovala tak na štvrtkovú tlačovú konferenciu hnutia Slovensko, ktoré ju skritizovalo za kroky vo funkcii a avizovalo podanie návrhu na jej odvolanie.

 "Musím reagovať na viaceré lži, ktoré dnes zazneli na tlačovej konferencii tých, ktorí boli zodpovední za stav zdravotníctva predchádzajúce tri roky a nikam ho neposunuli. Naopak, prevzala som rezort v totálne rozvrátenom stave. Zo sľubov dnes vidíme prázdne reči a opäť klamstvá," povedala ministerka s tým, že zúfalí politici zúfalo klamú. Zároveň deklarovala, že jej skutočne záleží na funkčnom zdravotníctve a dostupnej starostlivosti.

Podotkla, že rozpočet pre zdravotníctvo na tento rok sa zvýšil o 791 miliónov eur, nie o 1,2 miliardy ako tvrdí hnutie. Odmieta aj kritiku, že odložila maximálne čakacie lehoty na operácie v nemocniciach. "Keby sme od 1. januára išli podľa pripravenej reformy, nefungovalo by nič a systém by skolaboval. My sme za tri mesiace urobili takmer všetko a od 1. januára 2025 ich spustíme," vysvetlila.

Nesúhlasí ani s kritikou, týkajúcou sa zvýhodňovania súkromných nemocníc v rámci reformy. Rezort chce podľa jej slov znižovať čakacie lehoty vo všetkých regiónoch. "Podmienky pre čerpanie prostriedkov sa zmenili ako pre súkromné, tak aj štátne nemocnice," dodala.

image

Sága nemocnice Rázsochy pokračuje už takmer 55 rokov, zhltla ďalšie milióny eur

Ministerka odmieta tvrdenie, že by vláda "hodila Nemocnicu Rázsochy cez palubu". Podotkla, že práve bývalé vlády môžu za to, že nová univerzitná nemocnica v Bratislave nebude postavená z európskych peňazí. Za klamstvo tiež označila vyjadrenia hnutia k hroziacim poplatkom v ambulanciách. "Skutočná pravda je taká, že rozdelenie peňazí z rozpočtu v zmysle programovej vyhlášky zaviedla Hegerovo-Matovičova vláda," dodala.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková si nemyslí, že by Dolinková nadržiavala Pente. "Ja si myslím, že ona sa snaží dopraviť do regiónov nemocnice, pretože ľuďom je úplne jedno, komu nemocnica patrí, oni potrebujú zdravotnú starostlivosť, čiže pokladám za správne urobiť úplne všetko pre to, aby tie nemocnice boli," uviedla.

01 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 02 - Modified: 2024-03-13 09:46:12 - Feat.: - Title: Sága nemocnice Rázsochy pokračuje už takmer 55 rokov, zhltla ďalšie milióny eur 03 - Modified: 2024-02-12 08:32:16 - Feat.: - Title: 100 dní pod taktovkou ministerky Dolinkovej. Ako ich hodnotia poslanci Szalay, Dvořák a Stachura? 04 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-02-05 08:09:18 - Feat.: - Title: Nemocnicu v Martine ani po rokoch nestavajú, pozemky sú nevysporiadané
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 09:08