StoryEditor

Doručovanie liekov na predpis donáškovou slúžbou nie je na programe dňa

13.12.2023, 08:50
Autor:
redred

Farmaceut má overiť osobné údaje a posúdiť dávkovanie predpísaného lieku, nielen liek vydať.

Lieky viazané na lekársky predpis nemožno dodávať prostredníctvom donáškových služieb. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v súvislosti s nárastom subjektov, ktoré ponúkajú pacientom obstaranie liekov na lekársky predpis. Ústav pripomína, že predpísané lieky môžu vydávať výlučne lekárne alebo zákonom stanovené zdravotnícke zariadenia. Poskytnúť ich môže len osoba s príslušným vysokoškolským vzdelaním.

„Lekárenskú starostlivosť môže poskytovať výlučne osoba, ktorá má na túto činnosť povolenie. Činnosť subjektov bez povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, ktoré obstarávajú lieky pre pacientov, nemá oporu v zákone o liekoch,“ skonštatoval riaditeľ štátneho ústavu Peter Potúček. Lieky sa môžu odovzdať až po vykonaní všetkých predpísaných úkonov. Ide napríklad o kontrolu správnosti údajov uvedených na lekárskom predpise s údajmi v preskripčnom zázname, upozornenie na osobitné varovania pri užívaní lieku, ale aj informovanie pacienta o možnosti výberu náhradného humánneho lieku a o výške doplatku pacienta.

„Podobne ako odborné vyšetrenie u lekára, ani výdaj lieku na lekársky predpis nemožno uskutočniť prostredníctvom inej osoby namiesto farmaceuta alebo pacienta,“ dodal Potúček.

Takýto postup je podľa šéfa ŠÚKL nezákonný a navyše predstavuje pre pacienta značné riziká, ako naprí­klad výdaj chybného, alebo dokonca falšovaného lieku, nesprávne poučenie o užívaní lieku, zneužitie osobných údajov a mnohé ďalšie.

Prípadnú chybu pri výdaji lieku, ktorá vyvolá nežiaduci účinok, napríklad pri zámene, musí lekáreň nahlásiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv. Dotknuté subjekty musia dodržiavať aj pravidlá ochrany osobných údajov pacientov.

Nejde len o vydanie lieku

Otázku doručovanie liekov na adresu riešila konferencia Slovenské zdravotníctvo 2023, ktorá sa konala v septembri tohto roka.

Tento spôsob distribúcie totiž spustilo isté občianske združenie, ktoré pacienti splnomocňujú na doručovanie liekov. Súčasne platná legislatíva neumožňuje lekárňam riešiť lieky na dovoz. Na otázku, či ide o zaujímavú tému alebo či výdaj liekov viazaných na lekársky predpis a hradených z verejného zdravotného poistenia by mal byť výlučne len v lekárňach, odpovedal Jaroslav Kypr, zástupca Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku a prevádzkový riaditeľ lekárni Dr. Max.

„V tomto sme zajedno so Slovenskou lekárnickou komorou, ako aj so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. A teda, že lieky by mali byť vydávané v lekárni osobne farmaceutom,“ reagoval Kypr.

Ako pripomenul, rola farmaceuta nie je len o tom, že pacientovi liek vydá, ale je o tom, že farmaceut má posúdiť dávkovanie, predpísaný liek, či poskytnúť podpornú doplnkovú starostlivosť pacientovi. „Toto pri doručovaní odborne nespôsobilou osobou rozhodne nepripadá do úvahy. Chápem, že v určitých oblastiach je to pekný argument v tom, aby ľudia mali dostupnú starostlivosť. Na druhej strane dostupnosť lekárenskej starostlivosti je niekoľkonásobne vyššia ako dostupnosť lekárskej starostlivosti. Nie je problém dostať sa do lekárne, človek si nemusí tri mesiace dopredu plánovať návštevu lekárne. S týmto argumentom nie úplne súhlasíme. A argument typu, že však človek vie, čo berie pravidelne? Tak v takom prípade by ľudia nemuseli chodiť ani k lekárovi na nové predpísanie liekov,“ zhrnul Kypr na konferencii.

Potvrdil, že sú za to, aby minimálne lieky na predpis určite boli vydávané priamo osobou na to spôsobilou. „Súhlasím, do určitej miery vyzdvihovanie liekov spriaznenou osobou funguje, vyzdvihnete lieky mame, otcovi, manželke, ale je úplne iné, keď farmaceut vydáva liek a vysvetľuje jednej osobe, ktorá to má interpretovať ďalej jednej osobe, ako keď nejaká organizácia vy­zdvihne lieky pre 100 pacientov a liek im len podá. Z tohto hľadiska sme určite proti tomu, aby tu fungovalo plošné doručovanie liekov,“ uza­vrel Jaroslav Kypr.

(tasr, ja)

01 - Modified: 2023-12-08 12:21:05 - Feat.: 1 - Title: "Grüß Gott, hier ist mein Rezept". Slováci hľadajú svoje lieky aj za hranicami 02 - Modified: 2023-12-03 23:00:27 - Feat.: 1 - Title: Dopúšťame sa chýb, ktoré nás stoja veľa. Antibiotiká by sa nemali predpisovať len tak, varujú lekári 03 - Modified: 2023-11-30 13:55:11 - Feat.: 0 - Title: V lekárňach dnes chýbajú viaceré lieky, niektoré výpadky sú naozaj závažné 04 - Modified: 2023-11-28 09:40:40 - Feat.: 0 - Title: Liek na SMA sa bude od nového roka preplácať
01 - Modified: 2024-04-15 08:47:32 - Feat.: - Title: Dlhšia exkluzivita pre výrobcu. Europarlament prijal legislatívny balík k farmaceutickej reforme EÚ 02 - Modified: 2024-04-17 06:54:23 - Feat.: - Title: Šéf lekárnikov: Nie sme iba podávači krabičiek, EÚ smeruje k jednotnej cene liekov 03 - Modified: 2024-02-19 10:19:59 - Feat.: - Title: V krízach rastie spotreba liekov, pričom dominujú tri skupiny 04 - Modified: 2024-01-04 13:10:02 - Feat.: - Title: Personálne rošády pokračujú. ŠÚKL, HZS aj HaZZ majú nových šéfov 05 - Modified: 2023-12-17 17:00:00 - Feat.: - Title: EÚ má svoj prvý zoznam kritických liekov, má pomôcť zabrániť výpadkom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
30. apríl 2024 19:17