Wikipedia/Univerzita Komenského
StoryEditor

Lekárska fakulta UK v Bratislave zavádza novinky vo výučbe aj v prijímacích skúškach

11.12.2023, 07:31
Autor:
redred

Uchádzačom možno v ďalších rokoch pribudnú v prijímacích skúškach aj otázky z fyziky.

Lekárska fakulta UK v Bratislave mení prijímacie pohovory, ktoré uchádzačov čakajú už od jari 2024. Okrem testu z biológie a chémie pribudne test všeobecných študijných predpokladov. Získať body navyše bude možné za úspechy na vybraných olympiádach a súťažiach, prípadne za certifikáty či iné doklady preukazujúce znalosť angličtiny na úrovni C1 alebo C2. Prijímacia skúška bude prebiehať prezenčne aj online, uchádzač si môže zvoliť, akou formou chce testy absolvovať. Prihlášku je už od decembra možné podať cez elektronický formulár.

Najväčšia a najstaršia lekárska fakulta na Slovensku v rámci zvyšovania kvality štúdia a inovovania spôsobov výučby prechádza mnohými zmenami. Spôsob učenia sa, ale aj spôsob používania nadobudnutých vedomostí sa dynamicky mení. Dôvodom sú neustále pokroky v medicíne, narastajúce množstvo informácií, ktoré musia lekári vo svojej praxi obsiahnuť.

,,Študenti medicíny sa musia veľmi veľa naučiť, ale dôležité nie je len memorovanie. Potrebujeme zároveň aj to, aby mladí ľudia vedeli spájať fakty, aby z nich vedeli vytvárať syntézu a aby dokázali samostatne kriticky uvažovať. Tomu sme prispôsobili aj prijímacie pohovory, ktoré od budúceho roka budú v mierne pozmenenej forme. Novinkou je test všeobecných študijných predpokladov, prostredníctvom ktorého dokážeme zistiť, do akej miery dokáže uchádzač logicky uvažovať,“ vysvetľuje prof. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH, prodekanka Lekárskej fakulty UK.

Testy sú kontrahované firmou SCIO, ktorá sa tejto oblasti dlhodobo venuje. Fakulta zaviedla aj extra body pre tých študentov, ktorí sa umiestnili na významných miestach v súťažiach či na olympiádach počas strednej školy, tiež za získané certifikáty/diplomy potvrdzujúce znalosť angličtiny C1/C2.

Test z biológie a chémie bude na prijímacích skúškach taký ako doteraz. V tejto časti budú môcť získať študenti až 84 percent z celkového výsledku, a to 42 percent z biológie a 42 percent z chémie. Uchádzačom môžu pomôcť Podklady k prijímacím skúškam z biológie a chémie, ktoré je možné si zakúpiť do vypredania zásob v predajni kníh a skrípt Lekárskej fakulty UK v Bratislave, prípadne ich získať v elektronickej podobe. Výsledok všeobecného testu študijných predpokladov SCIO bude tvoriť zvyšných 16 percent. Tento test pozostáva z dvoch častí – z analytickej a z verbálnej. Čo sa týka analytickej časti, ide o logické úlohy, vo verbálnej sa zameriava na čítanie s porozumením.

Prijímacia skúška bude prebiehať prezenčne aj online, formou testu, v spolupráci so zmluvným partnerom, spoločnosťou SCIO, s.r.o. (www.scio.sk). Uchádzač si môže vybrať, akou formou chce testy absolvovať. Ak sa rozhodne pre prezenčnú formu, prijímacia skúška bude trvať 3 hodiny. Ak sa rozhodne testy absolvovať online, musí ich odovzdať za 2,5 hodiny.

Pribudne aj fyzika?

V nasledujúcich rokoch plánuje Lekárska fakulta UK v prijímacích pohovoroch ďalšie zmeny.,,Zvažujeme aj zavedenie otázok z fyziky, pretože práve tá sa stáva neoddeliteľnou súčasťou medicíny, a to pri používaní prístrojov a postupov pri diagnostike a terapii,“ priblížila budúcnosť prijímacích pohovorov prof. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH.

Prihlášku na štúdium je možné podať cez elektronický formulár od 1. decembra 2023 do 29. februára 2024. Uchádzači majú možnosť podať si prihlášku na všetky študijné programy, a to dokonca v oboch jazykoch. Na každý študijný program v každom jazyku sa konajú samostatné prijímacie skúšky, výsledok jednej prijímacej skúšky však nemožno akceptovať pre prípadné ostatné študijné programy. Prijímacia skúška pre študijný program všeobecné lekárstvo sa uskutoční 15. júna 2024, v odbore zubné lekárstvo o deň neskôr.

Inovácie vo výučbe

Veľmi dôležitou sa v medicínskom vzdelávaní stáva simulačná medicína. Lekárska fakulta UK v Bratislave dlhodobo zavádza do výučby niekoľko nových metód, ktoré študenti oceňujú.,,Rovnako ako na celom svete, aj my pridávame do výučby simulácie, ktoré pomáhajú medikom zdokonaľovať sa. Otvárame nové centrá takejto výučby na viacerých našich klinikách. Založili sme Ústav medicínskeho vzdelávania a simulácií, ktorý úzko spája teóriu a klinickú výučbu a študenti si využívanie interaktívnych metód pochvaľujú. Cieľom inovácií výučby je tiež zavedenie mäkkých zručností do výučby, teda komunikácia, etika, klinické uvažovanie a akademické schopnosti a zručnosti. Chceme mať kvalitného absolventa, ktorý bude dobrým lekárom v praxi,“ dodáva prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., dekan Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

01 - Modified: 2023-12-07 09:41:28 - Feat.: 0 - Title: Chýbajú nám tisícky zdravotníkov, Dolinková a Drucker hľadajú riešenia 02 - Modified: 2023-11-27 06:19:04 - Feat.: 1 - Title: Dekan Lekárskej fakulty: Viac slovenských študentov? Počet sme kedysi zvýšili, no štát nám dal len časť peňazí 03 - Modified: 2023-11-22 12:46:32 - Feat.: 0 - Title: Študenti LF budú mať praktickú výučbu aj v novej Nemocnici Bory
01 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 02 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 03 - Modified: 2023-11-22 12:46:32 - Feat.: - Title: Študenti LF budú mať praktickú výučbu aj v novej Nemocnici Bory 04 - Modified: 2023-09-20 12:06:04 - Feat.: - Title: Dekan najväčšej lekárskej fakulty: Pripravujeme zmeny v prijímacích skúškach. Čo pribudne k biológii a chémii? 05 - Modified: 2023-07-27 12:44:47 - Feat.: - Title: Rázsochy v nedohľadne, obnova súčasných nemocníc minimálna. Podmienky pre budúcich lekárov sa zhoršujú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 23:14