StoryEditor

Siedma celoslovenská pacientska konferencia AOPP

07.12.2023, 08:56

Každoročná pacientska konferencia sa konala 24. – 25. novembra 2023 v Hoteli Bratislava.

S nástupom novej vlády vyvstali pre pacientov a všetkých zúčastnených v zdravotnom systému aj nové otázky. Alebo tie staronové. Každoročná pacientska konferencia, ktorá sa konala 24. – 25. novembra 2023 v Hoteli Bratislava, na ne hľadala nezjednodušené odpovede.

Užitočné uvažovanie je to realistické

Organizovaní pacienti a skúsení odborníci sú už dostatočne poučení, aby vedeli, že zmeny a zlepšenia neprichádzajú tak ľahko, ako odchádzajú a prichádzajú nové vlády či ministri zdravotníctva. Aj preto bolo novembrové stretnutie odpolitizované a nespomínali sa konkrétne mená, snáď až na dva-tri pochvalné odkazy bývalému ministrovi Rudolfovi Zajacovi.

Konferencia bola rozdelená do piatich diskusných panelov. Povinnou jazdou bolo ohliadnutie sa za programovým vyhlásením vlády (PVV), ktoré prešlo v parlamente 21. novembra.

„Nemyslíme si, že vo vyhlásení je zakomponované niečo zlé. Počkáme si, ako budú vyzerať vypracované projekty. S novou ministerkou sa pravidelne stretávame. Chceme byť aktívnymi účastníkmi zmien,“ vyslovila sa za organizátorov Elena Marušáková.

AOPP očakáva, že MZ SR bude komunikovať nielen s odborníkmi, ale aj so zástupcami pacientov. Ak neskôr nebudú prizývaní, bude to prvý zlý signál. „Dávame im tradičných 100 dní, aby sa vykreoval nový tím,“ dodala.

V podobnom duchu sa vyjadril Michal Pišoja z Asociácie nemocníc Slovenska. „Prehnaný entuziazmus a tón v PVV by nebol vhodný. V prvom rade, kompetentní by mali počúvať, čo hovoria ľudia v sektoru. Mali sme už niekoľko stre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
30. apríl 2024 16:03