Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) prichádza na 6. rokovanie vlády SR v Bratislave 29. novembra 2023. TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Ministerka Dolinková: Zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v roku 2025

08.12.2023, 09:00
Autor:
TASRTASR

Asociácie žiadajú ministerku o prepracovanie materiálu.

Akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v druhej polovici roka 2025. Deklarovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) s tým, že pre občanov v regiónoch sa v súčasnosti nič nemení. Finálna podoba siete v roku 2025 bude podľa nej reflektovať na reálne potreby pacientov a optimalizáciu siete nemocníc.

"Dokument, ktorý popisuje nové sídla záchraniek, je založený na matematickom modeli, ktorý stanovuje ideálnu dostupnosť záchranky pre pacienta. Ministerstvo zdravotníctva ďalej pracuje s odborníkmi na tom, aby budúca sieť záchraniek pokrývala celé územie SR, budeme robiť všetko pre to, aby záchranky boli dostupné pre všetkých a zohľadňovali potreby občanov v jednotlivých regiónoch," uviedla šéfka rezortu na sociálnej sieti. Ministerstvo tento týždeň zverejnilo opatrenie, ktoré určuje sídla staníc a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby.

"Keďže ide o model, ktorý je v súčasnosti naviazaný na aktuálnu sieť, je dôležité upozorniť aj na skutočnosť, že táto sieť nemusí byť konečnou sieťou pre vyhlásenie výberových konaní v polovici roku 2025. Optimalizácia siete nemocníc môže zmeniť aj potrebu rozloženia sídiel staníc a typov ambulancií," vysvetlilo ministerstvo. Pre aktuálne vydané povolenia pre záchranky sa tak podľa neho nič nemení. Analýzu optimalizovanej siete robila pre ministerstvo Žilinská univerzita.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR jej predložilo zoznam pevných staníc záchraniek, ktoré sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. Rezort priblížil, že na základe tohto univerzita zafixovala 105 ambulancií záchrannej zdravotnej služby v 66 lokalitách, ktoré budú nemenné, a 216 sídiel staníc podľa matematického modelu efektívne rozložila v rámci Slovenska.

Pripomienky od asociácií

Názory na opatrenia ministerstva zdravotníctva k sídlam a typom záchraniek sú podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika v regiónoch rôzne. Súhlasí, že zmeny v sieti záchraniek však potrebné sú.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vyzvala ministerku, aby bol materiál o zmenách v sídlach záchraniek prepracovaný. Podľa ANS chýba medzirezortné pripomienkové konanie aj dostatočné vyhodnotenie odborníkmi. Navrhovaná sieť podľa ANS neberie dostatočne do úvahy existujúcu optimalizovanú sieť nemocníc a ignoruje potrebu rozšírenia siete a činnosti dopravnej zdravotnej služby. Tvrdí tiež, že môže viesť k zníženiu dostupnosti lekára v niektorých regiónoch.

Asociácia poskytovateľov prednemocničnej zdravotnej starostlivosti žiada rezort zdravotníctva o okamžité stiahnutie návrhu novej siete Záchrannej zdravotnej služby. Ak by sa predmetné opatrenie, ktorým sa definuje nová sieť ZZS, aplikovalo do praxe, predstavovalo by podľa APPZS výrazne zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a priamo ohrozenie slovenských pacientov. Asociácia kritizuje nerovnomerné rozmiestnenie ambulancií v regiónoch, chýbajúcu koncepciu rozšírenia systému ZZS o dopravnú zdravotnú službu či komunitné sestry, a tiež ignorovanie nedostatku lekárskeho personálu. Podľa APPZS je trendom stavať systém na kvalitných a vzdelaných záchranároch, a tak sa umožní presun lekárov napríklad do segmentu ústavnej zdravotnej starostlivosti.

01 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 02 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 03 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú 04 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 05 - Modified: 2024-03-13 09:46:12 - Feat.: - Title: Sága nemocnice Rázsochy pokračuje už takmer 55 rokov, zhltla ďalšie milióny eur
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. máj 2024 07:17