StoryEditor

Nemocnica sv. Michala a fakultné nemocnice v Prešove a Trnave majú nových riaditeľov

07.12.2023, 08:30
Autor:
TASRTASR

Nový šéf Nemocnice sv. Michala, Ladislav Kužela, by chcel nadviazať spoluprácu s Ústrednou vojenskou nemocnicou v Prahe.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vymenovala od 7. decembra na pozíciu riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov Juraja Smatanu. Nahradí doterajšieho šéfa Ľubomíra Šarníka, ktorý pôsobil v tejto funkcii od júla 2020. Smatana bol funkciou riaditeľa poverený do zrealizovania riadneho výberového konania.

MUDr. Juraj Smatana je absolventom lekárskej fakulty Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, má špecializačnú skúšku z úrazovej chirurgie, absolvoval MBA štúdium Manažment v zdravotníctve v Prahe, MPH štúdium na Vysokej škole bezpečnostného manažérstva a momentálne realizuje PhD štúdium v odbore ekonómia a manažment. V rokoch 2001 až 2020 pôsobil v prešovskej nemocnici ako lekár, neskôr ako zástupca primára oddelenia úrazovej chirurgie a napokon ako  medicínsky riaditeľ. Tri roky bol medicínskym riaditeľom skupiny AGEL pre chirurgické odbory a od roku 2023 až do súčasnosti pracuje v súkromnom zdravotníckom zariadení ako lekár.

Nový riaditeľ má tri zásadné ambície: "V prvom rade stabilizovať personálnu a ekonomickú situáciu v nemocnici, stanoviť si priority v súvislosti s rozvojom a zvyšovaním kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, zamerať sa na tie oblasti, kde by sme chceli byť lídrami v rámci regiónu a spádovej oblasti. Treťou oblasťou je splnenie podmienok v rámci Optimalizácie siete nemocníc s maximálnym využitím doplnkových programov tak, aby nemocnica naplnila programový profil nemocnice III. úrovne," uviedol Smatana.

Kužela šéfom Nemocnice sv. Michala

Novým generálnym riaditeľom Univerzitnej nemocnice - Nemocnice sv. Michala sa stal Ladislav Kužela. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Nový riaditeľ avizoval viacero nových projektov. Zostáva aj dekanom Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity. "To prepojenie dekana a generálneho riaditeľa umožní tú výnimočnosť. Umožní rýchlejšie kroky, byť viac konkurencieschopný, umožní nám to, čo potrebujeme, vyrásť pomerne rýchlo za krátku dobu," uviedol.

Troma hlavnými piliermi nemocnice majú byť moderná diagnostika, komplexná liečba a vzájomná dôvera. Chce získať do nemocnice odborníkov, a to aj zo zahraničia. Nadviazať by chcel spoluprácu s Ústrednou vojenskou nemocnicou v Prahe, ktorá má predstavovať víziu aj pre nemocnicu sv. Michala. Zámerom je tiež dostať nemocnicu do siete Health promoting hospitals, medzi nemocnice, ktoré dbajú na starostlivosť o vlastných zamestnancov a prevenciu medzi bežnou populáciou.

Zmena predstavenstva a dozornej rady

Minister vnútra pripomenul, že ide o jednu z najšpičkovejších nemocníc na Slovensku. Kuželu považuje za odborníka z hľadiska medicínskej, vzdelávacej aj manažérskej kvality. Okrem riaditeľa bolo vymenené aj predstavenstvo a dozorná rada nemocnice.

Šutaj Eštok zároveň vyjadril rozčarovanie nad manažovaním nemocnice počas šéfovania exriaditeľa nemocnice Branislava Deleja, nominanta bývalého ministra Romana Mikulca (hnutie Slovensko). "Bol to obrovský marazmus a chaos," komentoval. Nevylúčil audit.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) označila Kuželu za odborníka s veľkými skúsenosťami a znalosťami. Pripomenula, že nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť nielen pre zamestnancov ministerstiev vnútra a obrany, ale aj 80 percent civilným občanom. "Teším sa, že tu bude priestor aj na výučbu, vzdelávanie mladých lekárov a poskytne priestor na vedu, výskum a inovácie v zdravotníctve," dodala.

Základným cieľom Univerzitnej nemocnice - Nemocnice svätého Michala je poskytovať špecifickú zdravotnú starostlivosť a služby predovšetkým útvarom a zložkám rezortov ministerstiev vnútra a obrany.

Nový riaditeľ trnavskej nemocnice

Mení sa aj riaditeľ trnavskej nemocnice. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vymenovala vo štvrtok (30. 11.) na pozíciu riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) Trnava Daniela Žitňana. Zároveň odvolala z funkcie doterajšieho riaditeľa Vladislava Šrojtu. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Žitňan už v trnavskej nemocnici pôsobil od roku 2016 do roku 2020, keď ho vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí vymenil za Šrojtu.

Nový riaditeľ je vymenovaný na dobu určitú, do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania v zmysle zákona o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov. Žitňan je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Bratislava, uvádza MZ. Následne získal atestáciu v odbore Všeobecná otorinolaryngológia (ORL), nadstavbovú atestáciu v odbore detská ORL, sociálne lekárstvo a organizácia zdravotníctva. Pôsobil na riadiacich pozíciách vo viacerých zdravotníckych zariadeniach.

Výberové konanie v Nových Zámkoch

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR okrem toho vyhlásilo výberové konanie na post riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Záujemcovia sa doň môžu prihlásiť do 22. decembra. Rezort o tom informoval na webe.

Nemocnicu od augusta vedie Zuzana Lukáčová. O jej vymenovaní rozhodol vtedajší minister zdravotníctva Michal Palkovič. Lukáčová na poste nahradila Karola Hajnoviča, ktorého Palkovič z funkcie odvolal.

01 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 02 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú 03 - Modified: 2024-03-13 08:06:12 - Feat.: - Title: Väčšina personálu gastroenterologickej kliniky v UNB stiahla výpovede 04 - Modified: 2024-03-13 09:46:12 - Feat.: - Title: Sága nemocnice Rázsochy pokračuje už takmer 55 rokov, zhltla ďalšie milióny eur 05 - Modified: 2024-03-06 13:21:51 - Feat.: - Title: Nemocnica svätého Michala má oproti minulosti o polovicu menej personálu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:12