Pixabay
StoryEditor

„Cesta môjho zotavenia“ – výstava na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím bude dostupná do polovice januára

09.11.2023, 14:28
Autor:
redred

Ide o približne stovku výtvarných a literárnych diel od vyše 30 autorov.

Priestory Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) v Bratislave sa opäť zaplnili ďalšími dielami ľudí so zdravotným postihnutím. Tentokrát ide o približne stovku výtvarných a literárnych diel od vyše 30 autorov - ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou.

 

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská zdôraznila, že cieľom výstavy je upozorniť na podporu komunitnej psychiatrickej starostlivosti. Od vzniku úradu sú priestory poskytované umelcom s rôznymi druhmi zdravotného po­stihnutia. Väčšinou sú organizované výstavy diel klientov zariadení sociálnych služieb najmä s intelektovým znevýhodnením.

 

Nemenej dôležité je však upozorniť aj na životy a potreby ľudí s duševnými poruchami, obzvlášť v dnešnej dobe, keď je duševné zdravie celej spoločnosti oslabené a potrebuje podporu. Vernisáž a výstavu Cesta môjho zotavenia zorganizoval ÚKOZP v spolupráci s OZ Otvorme dvere, otvorme srdcia (ODOS) a jeho členským združením OZ Krídla. Výstava v priestoroch ÚKOZP je zavŕšením putovnej výstavy, ktorá sa realizovala v uplynulom roku na rôznych miestach Slovenska, od východu až po západ.

MUDr. Dagmar Brez­noščáková, PhD, odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre psychiatriu v Prešovskom samosprávnom kraji a výkonná riaditeľka OZ ODOS uviedla, že autormi sú členovia OZ Otvorme dvere, otvorme srdcia, ako aj ďalších členských združení z celého Slovenska, ktorí sa rozhodli, že o svoje skúsenosti s duševnou poruchou a o cestu svojho zotavenia sa podelia so svetom. „Táto putovná výstava umenia má za cieľ inšpirovať ďalších k otvoreným rozhovorom o zdraví a zároveň podporiť koncept komunitnej starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku,“ povedala MUDr. Breznoščáková.

 

Posilnenie komunitnej starostlivosti o duševné zdravie považujú odborníci aj ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou za jeden z hlavných pilierov reformy psychiatrickej starostlivosti na Slovensku. Zariadenia komunitnej psychiatrickej starostlivosti a s nimi súvisiace psychiatrické stacionáre a novovybudované psychosociálne centrá by mali umožniť ľuďom s duševnými ťažkosťami lepší a promptnejší prístup k pomoci aj následnej starostlivosti po akútnej liečbe, ale aj k podpore či pomoci pre svojich blízkych.

 

Boli schválené prvé prostriedky pre psychosociálne centrá

V neposlednom rade by sa prostredníctvom existencie týchto zariadení mohol znížiť počet hospitalizácií v ústavných zariadeniach. Počas putovania výstavy v rôznych krajoch bola nadviazaná diskusia aj o potrebe existencie takýchto centier a je potešujúce, že prvé prostriedky na vznik a rekonštrukciu psychosociálnych center už boli schválené.

 

Odborníci dúfajú, že sa ich podarí zriadiť vo viacerých regiónoch a že ich udržateľnosť a zazmluvnenie s poisťovňami budú štát a orgány verejnej správy viac garantovať a podporovať. OZ ODOS hodnotí celoročné putovanie tejto výnimočnej výstavy pozitívne. Ozývajú sa jednotlivci, ľudia, ktorí boli doteraz so svojím ochorením sami, že chcú nadviazať kontakt. Takisto sa táto téma dostala medzi širšiu verejnosť, na výstavu chodili napríklad aj celé triedy zo škôl.

 

Pomoc peer konzultantov

Miloš Šviderský, jeden z prvých peer konzultantov na Slovensku, ktorý spolupracuje na projekte Spolutvorba Ligy za duševné zdravie aj s OZ Psychiatria nie je na hlavu a tiež spolupracuje s OZ ODOS, stojí za nápadom putovnej výstavy. Má tiež osobnú skúsenosť s duševnou poruchou a je jedným z prvých peer konzultantov na Slovensku. „Zmyslom pomoci peer konzultantov je zdieľanie s druhými na základe vlastnej skúsenosti. Peer konzultant je nositeľom nádeje, že zotaviť sa je možné,“ hovorí Šviderský s tým, že zotavenie vníma on sám ako cestu hľadania a nachádzania nových možností, schopností, zmenu postojov a cestu osobnej transformácie do zmysluplného a napĺňajúceho života.

 

Putovná výstava Cesta môjho zotavenia ponúkla príležitosť ľuďom so skúsenosťou s duševnou nepohodou splnomocniť sa, vyjsť z tieňa stigmy a zdieľať svoju cestu zotavenia. Sú to kresby, maľby, plastiky, knihy či zbierky básní. Spojila ľudí z rôznych organizácií a miest a priniesla pocit prepojenia, že v tom nie som sám, že v tom nie sme sami.

 

Výstava v priestoroch Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím svoje putovanie zavŕši. Širokej verejnosti bude prístupná počas úradných hodín ÚKOZP až do polovice januá­ra 2024.

01 - Modified: 2023-05-25 12:46:53 - Feat.: - Title: Na Slovensku chýbajú lôžka ústavnej starostlivosti v odbore psychiatria a detská psychiatria 02 - Modified: 2022-10-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Duševné poruchy sa u nás liečia v mnohých prípadoch návykovými liekmi
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 04:50