StoryEditor

V Univerzitnej nemocnici Martin operovali robotickým systémom už stovku pacientov

29.09.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Na da Vinci X aktuálne najčastejšie operujú gynekológovia, ktorí majú zapojené dva operačné tímy. Chirurgovia a urológovia zatiaľ pracujú s jedným tímom.

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) operovali robotickým systémom da Vinci za päť mesiacov 100 pacientov.

Stým výkonom bola urologická operácia - radikálna prostatektómia, do ktorej boli okrem urológov zapojení aj chirurgovia a gynekológovia. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

O operácie robotickým systémom je podľa nej zo strany pacientov obrovský záujem.

Roboty pri operáciách

"Na da Vinci X aktuálne najčastejšie operujú gynekológovia, ktorí majú zapojené dva operačné tímy. Chirurgovia a urológovia zatiaľ pracujú s jedným tímom.

Aj v týchto špecializáciách sa však pripravuje zvýšenie. UNM plánuje do Centra robotickej chirurgie zapojiť aj kliniku hrudníkovej chirurgie a ORL," uviedla.

image

Pražská Homolka vykonala najviac robotických operácií, na Slovensku pomáhajú chirurgom roboty už aj v Ružomberku

Podotkla, že robotický systém prináša viacero benefitov. "Výhodou pre pacientov je lepšia rekonvalescencia po zákroku, s čím súvisí aj kratšia doba hospitalizácie. Pacient má menšie krvné straty, menšie bolesti po zákroku a zároveň hrozí nižšie riziko reoperácie," priblížila.

Nová generácia

Doplnila, že najnovšia generácia da Vinci X, ktorú UNM využíva, má benefity aj pre operatéra.

"Má pridaných viac nástrojov, funkcií aj digitálnu podporu. Umožňuje 3D videnie s vysokým rozlíšením, až 10-násobné priblíženie obrazu a robotickú a počítačovú asistenciu, ktorá dokáže filtrovať nežiaduce trasenie rúk.

image

Robot postavil pacienta na nohy. Aj na Slovensku využívame modernú robotiku

Operatéri pri práci s robotickým systémom využívajú miniaturizovanú chirurgickú kameru a nástroje na zápästie (nožnice, skalpely a kliešte). Sú navrhnuté tak, aby pomohli s presnou disekciou a rekonštrukciou hlboko vnútri tela," dodala Marčeková.

Robotický systém Da Vinci má UNM vďaka spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine, ktorá prístroj získala z prostriedkov Európskych štrukturálnych fondov.

01 - Modified: 2024-03-07 09:58:04 - Feat.: - Title: V Univerzitnej nemocnici Martin otvorili Centrum robotickej chirurgie 02 - Modified: 2024-01-10 14:22:39 - Feat.: - Title: Novým riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin sa dočasne stal Peter Durný 03 - Modified: 2023-12-15 08:47:30 - Feat.: - Title: Kto postaví nemocnicu v Martine? Relevantnú ponuku dali tri stavebné firmy 04 - Modified: 2023-12-15 08:23:26 - Feat.: - Title: V UNM operovali robotickým systémom 17-ročnú pacientku s vrodenou polypózou čreva 05 - Modified: 2023-10-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár Dalibor Murgaš z Univerzitnej nemocnice Martin: Deti by nemali poznať utrpenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 14:51