StoryEditor

Nový projekt bude vzdelávať rodičov, reaguje na nedostatok pediatrov

19.09.2023, 17:00
Autor:
TASRTASR

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva poukázala na to, že aktuálnu situáciu s pediatrami by mali riešiť viacerí opatrenia v rámci reformy ambulantnej praxe.

Nedostatok pediatrov by mohlo pomôcť riešiť vzdelávanie rodičov. Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti (SSPPS) preto spustila edukačný projekt Pre zdravie detí.

Cieľom je pomôcť rodičom, aby zvládli manažovať základné ochorenia a viac sa venovali prevencii. Projekt predstavili na utorkovej tlačovej konferencii.

Pripravovaná webová stránka www.pediatridetom.sk bude rodičom prinášať relevantné informácie pripravované pediatrami a špecialistami.

"Pomôže rodičom získať potrebné zručnosti v starostlivosti o zdravie svojich detí v domácom prostredí," vysvetlila hlavná odborníčka pre primárnu starostlivosť detí ministerstva zdravotníctva Elena Prokopová.

Aplikácia pre rodičov

Nemálo rodičov je pri posudzovaní zmien zdravotného stavu svojich detí zneistených a hľadajú informácie, poukázal primár oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Marcel Brenner.

"Rozumieme strachu rodičov o život a zdravie svojich detí. Správne informácie pre správne rozhodnutie sú v týchto situáciách kľúčové," doplnil.

Pripomenul, že aj NÚDCH spustil nedávno aplikáciu pre rodičov, ktorá im pomôže pri rozlíšení nevyhnutnosti návštevy lekára.

Záštitu nad projektom Pre zdravie detí prevzali ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva SR. Štátna tajomníčka rezortu Monika Jankechová poukázala na to, že aktuálnu situáciu s pediatrami by mali riešiť viacerí opatrenia v rámci reformy ambulantnej praxe.

"Cieľom je zatraktívniť zdravotnícke povolanie lekára pre deti a mladistvých, zvýšiť ich počet, vytvoriť adekvátne podmienky pre ich prácu, aby sa naplno mohli venovať malým pacientom," doplnila.

Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti a občianske združenie Pediatri deťom už zrealizovali viaceré edukačné aktivity v spolupráci UNICEF.

Okrem iného pomohol zamestnať aj ukrajinských lekárov. "Z 30 ukrajinských pediatrov, ktorí sú na Slovensku, sa podarilo desať z nich zamestnať v ambulanciách primárnych pediatrov, kde pracujú pod dozorom odborníkov. Základnú skúšku zvládli a teraz popri práci sa zároveň pripravujú na štátnice, aby získali titul MUDr.," zhrnula pre TASR pediatrička Zuzana Nagyová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. máj 2024 03:57