StoryEditor

Delegovanie predpisovania liekov medzi lekármi sa od augusta upraví

31.07.2023, 07:00
Autor:
(mt)(mt)

Odporúčanie špecialistu na preskripciu všeobecným lekárom malo byť pôvodne určené na tri mesiace, parlament schválil pozmeňujúci návrh na dlhšiu dobu.

Lekár špecialista bude môcť poveriť všeobecného lekára predpisovaním liekov najviac na šesť mesiacov.

Odporúčanie špecialistu na preskripciu všeobecným lekárom malo byť pôvodne určené na tri mesiace, parlament schválil pozmeňujúci návrh na dlhšiu dobu. Zmena podľa novely zákona o liekoch platí od 1. augusta.

image

Pravidlá pri predpisovaní liekov sa majú opäť meniť. Budú stačiť tri mesiace namiesto jedného roka?

Pri prepustení pacienta po hospitalizácii môže nemocničný lekár poveriť všeobecného lekára preskripciou na maximálne tri mesiace. Predpisujúcim lekárom bude môcť byť aj nemocničný lekár bez atestácie.

Kompromisný návrh

Návrh, ktorý prešiel vládou, pôvodne obmedzil poverenie na tri mesiace po opustení nemocnice a tri mesiace po vyšetrení u špecialistu. Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska MUDr. Monika Palušková ho označila za kompromisný návrh.

„Rieši stav, keď pacient odíde z nemocnice a ešte nemá špecialistu. Na druhej strane ambulantný špecialista môže do najbližšej kontroly napísať repetatur recept alebo môže napísať na tri mesiace na bežný elektronický recept, a keď sa potom pacient ozve, môže napísať na ďalšie tri mesiace, lebo dispenzár je na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 19:21