AGEL SK
StoryEditor

Počet študentov strednej zdravotníckej školy v Levoči narástol na historické maximum

27.06.2023, 07:00
Autor:
redred

Stredná zdravotnícka škola Štefana Kluberta eviduje výrazný nárast, z pôvodných približne 250 stúpol počet na aktuálnych 430 žiakov.

Nemocnica AGEL Levoča každoročne poskytuje prax žiakom Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta v Levoči.

Na mesiac bolo pre nich študijným domovom najmä chirurgické a neurologické oddelenie.

Ako informovala hovorkyňa AGEL SK Martina Pavliková, získavanie praktických skúseností je pre budúcich zdravotníkov nevyhnutnou súčasťou štúdia.

„Stredná zdravotnícka škola Štefana Kluberta tento rok eviduje zvýšený záujem o štúdium a najvyšší počet žiakov v celej svojej histórii,“ dodala.

Prax poskytuje podľa nej žiakom jedinečnú príležitosť rozvíjať svoje zručnosti a získavať praktické skúsenosti, ktoré budú mať vplyv na ich budúcu kariéru v zdravotníctve.

Prax

„Počas praxe mali žiaci možnosť pracovať pod dohľadom skúseného personálu a spoznať rôzne aspekty zdravotnej starostlivosti. Mali príležitosť spolupracovať s lekármi, sestrami a ďalším zdravotníckym personálom.

Tieto skúsenosti nielen posilnia ich teoretické vedomosti, ale dodajú im aj praktické zručnosti potrebné pre ich budúce pôsobenie,“ uviedla námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť levočskej nemocnice MUDr. Renáta Bičanovská.

Spolupráca medzi Nemocnicou AGEL Levoča a Strednou zdravotníckou školou Štefana Kluberta je dlhoročnou tradíciou.

„Naša škola má už 75-ročnú históriu, počas ktorej spolupracujeme s nemocnicou a naši žiaci tam pravidelne chodievajú na prax. Napriek tomu, že v poslednom období bola situácia v zdravotníckom odbore turbulentná a náročná, evidujeme zvýšený záujem o štúdium na našej škole, ktorý je doposiaľ najvyšší v celej histórii našej vzdelávacej inštitúcie.

V súčasnosti počet žiakov narástol z pôvodných približne 250 na 430 žiakov, ktorí v tomto roku študujú na našej škole,“ povedala riaditeľka Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta Levoča, PhDr. Iveta Strážiková, PhD.

Záujem o študijné odbory

„Skúsenosti nadobudnuté v nemocnici sú pre rozvoj mladých zdravotníkov nesmierne dôležité, pretože vzdelávanie a prax sú kľúčovými piliermi pri formovaní budúcej generácie zdravotníckych odborníkov.

Práca v zdravotníctve je v mnohých aspektoch nesmierne náročná. Je dôležité, aby si žiaci prešli jednotlivými oddeleniami a získali skúsenosti z viacerých oddelení od neonatológie až po oddelenie dlhodobo chorých. Minulý týždeň ukončili svoju mesačnú prax žiaci 3. ročníka, ktorí sa pohybovali prevažne na chirurgickom a neurologickom oddelení levočskej nemocnice.

Evidujeme záujem o rôzne študijné odbory, či už je to masér, praktická sestra, sanitár, zubný asistent, asistent výživy, alebo záchranár,“ priblížila riaditeľka Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta PhDr. Iveta Strážiková, PhD.

Stredná zdravotnícka škola Štefana Kluberta má pre svojich žiakov k dispozícii aj stredoškolský internát.

„Žiakov máme z celého Slovenska, v odbore praktická sestra evidujeme žiakov z blízkeho okolia najmä levočského okresu, ale aj z Kežmarku, Starej Ľubovne či Gelnice. V odbore masér máme vytvorené špeciálne triedy aj pre zrakovo hendikepovaných žiakov, ktorí pochádzajú z rôznych kútov celého Slovenska, ako sú napríklad Košice, Banská Bystrica či Nové Zámky,“ zhrnula riaditeľka.

 

01 - Modified: 2024-02-19 10:19:44 - Feat.: - Title: Alkohol rozpúšťa vzťahy aj pracovné príležitosti, normy sú stále benevolentné 02 - Modified: 2023-03-31 12:06:27 - Feat.: - Title: V banskobystrickej nemocnici absolvovali predštátnicovú prax prví študenti medicíny 03 - Modified: 2023-02-03 14:52:16 - Feat.: - Title: Lekárska fakulta chce rozšíriť výučbu klinických predmetov do ďalších nemocníc
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:19