tasrTASR
StoryEditor

Záchranári pomohli mladému pacientovi unikátnym výkonom

10.06.2023, 12:00
Autor:
redred

Z osrdcovníka bolo odstránených 300 až 350 ml tekutiny, a tak bol u pacienta obnovený efektívny krvný obeh.

Posádka RLP Banská Bystrica Záchrannej zdravotnej služby Bratislava (ZZS Bratislava) uskutočnila výjazd k mladému pacientovi bez predchádzajúcich ochorení, ktorý sa sťažoval na sťažené dýchanie.

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie ZZS Bratislava Darina Schreková, vzhľadom na príznaky závažného srdcového zlyhávania, tzv. kardiogénny šok, sa začalo s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR).

„V rámci diferenciálnej diagnostiky bol použitý ultrasonografický prístroj, ktorým lekár verifikoval prítomnosť veľkého množstva tekutiny v osrdcovníku (blanitý vak okolo srdca), ktorý utláčal srdce a bránil mu prečerpávať krv do organizmu,“ spresnila.

Perikardiocentéza

Dodala, že išlo o tamponádu srdca (útlak srdca), život ohrozujúci stav, ktorý bez správnej liečby vedie k úmrtiu. Jedinou možnosťou, ako pacientovi v danej chvíli zachrániť život, je zrealizovať perikardiocentézu.

Ide o výkon, keď sa pacientovi do osrdcovníka zavedie ihla alebo špeciálny katéter, cez ktorý sa odstráni tekutina tlačiaca na srdce,  čím sa umožní srdcu znova správne pracovať. Daný výkon má aj svoje riziká, hrozí poranenie srdca, pľúc a pečene.

„Preto sa najčastejšie realizuje pod ultrasonografickou navigáciou, aby sa zabezpečilo zavedenie katétra na správne miesto v osrdcovníku. K takémuto výkonu pristúpila aj posádka našej záchranky za stáleho vykonávania KPR,“ objasnila Schreková.

Z osrdcovníka bolo odstránených 300 až 350 ml tekutiny, a tak bol u pacienta obnovený efektívny krvný obeh.

Použitie ultrasonografu umožnilo lekárovi ambulancie RLP dve zásadné veci, a to stanoviť správnu diagnózu – tamponádu srdca, a bezpečne zrealizovať medicínsky výkon – perikardiocentézu.

Ultrasonograf

Oba uvedené postupy zachránili život pacienta. „Využitie ultrasonografie  v intenzívnej medicíne má veľkú budúcnosť. V prednemocničnej urgentnej zdravotnej starostlivosti budú mať rôzne typy šikovných, ľahko uchopiteľných ultrasonografov nezastupiteľné miesto počas prvého kontaktu s pacientom. A to nielen vo vzťahu lekár-pacient, ale aj vo vzťahu záchranár-pacient,“ hovorí MUDr. Vladimír Fedorák, zasahujúci lekár RLP Banská Bystrica.

Použitie ultrasonografu vyškoleným a skúseným zdravotníckym personálom poskytne nový pohľad na diferenciálnu diagnostiku a následne aj liečbu pacienta.

V prednemocničnej zdravotnej starostlivosti sa ručné alebo vreckové ultrasonografy v súčasnosti stávajú na Slovensku realitou. Aj v ambulanciách RLP ZZS Bratislava.

Podľa Dariny Schrekovej, použitie ultrasonografických prístrojov v prednemocničnej zdravotnej starostlivosti sa datuje do roku 2004, keď Americký inštitút pre ultrazvuk v medicíne (AIUM) konštatoval, že ultrasonografický stetoskop sa rýchlo presúva z teoretickej do praktickej roviny.

V roku 2009 výkonný riaditeľ General Electric, Geff Immelt, uviedol na trh tzv. stetoskop 21. storočia, chytrý, nízkonákladový ultrazvukový prístroj, ktorý má zmeniť spôsob, akým lekári vyšetrujú svojich pacientov. V roku 2015 sa tieto prístroje prvýkrát objavili vo vozidlách záchrannej zdravotnej služby v štáte Indiana v USA.

 

01 - Modified: 2023-07-17 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavská záchranka má novú mobilnú intenzívnu jednotku. Významne pomôže pri prevoze infekčných pacientov 02 - Modified: 2023-05-04 15:17:55 - Feat.: - Title: Prepadnú ďalšie peniaze z eurofondov? Štátne záchranky za rok a pol nestihli kúpiť nové sanitky 03 - Modified: 2023-04-25 12:55:14 - Feat.: - Title: Bratislavská štátna záchranka splatila dlh v Sociálnej poisťovni 04 - Modified: 2023-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Košická záchranka obnoví vozový park z vlastných zdrojov 05 - Modified: 2023-08-04 13:06:20 - Feat.: - Title: Nový typ ambulancie rýchlej lekárskej pomoci: Na Slovensku v minulosti zlyhal. Jeho prínos pre pacienta je otázny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:02