Najbežnejším ochorením prenášaným kliešťami je lymská borelióza.
StoryEditor

Výskum ukázal, čo je za dlhodobými príznakmi lymskej boreliózy

03.06.2023, 11:30
Autor:
TASRTASR

Imunitná odpoveď u pacientov môže spôsobovať chronický zápal aj potom, čo infekcia zmizne.

Časť ľudí, ktorí ochoreli na lymskú boreliózu, dlhodobo trpí symptómami tohto ochorenia. Nový výskum naznačuje, že za to je zodpovedný marker imunitného systému v krvi, informuje TASR podľa webu televízie NBC.

Ľudia s chronickými prejavmi lymskej boreliózy (PTLDS) aj po užívaní antibiotík majú vyššie hodnoty interferónu-alfa, markeru imunitného systému v krvi. Ide o jeden z kľúčových signálnych proteínov, ktorým telo "prikáže" imunitným bunkám bojovať proti baktériám alebo vírusom. Ak sú jeho hladiny v krvi privysoké, imunitný systém pôsobí neprimerane silno. Spôsobuje to bolesť, opuchy a únavu. To všetko sú tiež príznaky lymskej boreliózy.

Imunitná odpoveď u týchto pacientov môže spôsobovať chronický zápal aj keď infekcia zmizne. „Myslíme si, že je to možný faktor pretrvávajúcich symptómov,“ povedal autor vedeckej štúdie z oddelenia výskumu molekulárnej biológie a mikrobiológie na Tufts University v americkom Massachusets Klemen Strle.

Štúdia zahŕňala 79 ľudí s diagnostikovanou lymskou boreliózou. Prejavila sa u nich súvislosť medzi vyššími hladinami interferónu-alfa a PTLDS, hoci príčiny nie sú celkom jasné. Strle vyslovil hypotézu, že to môže súvisieť s genetikou. Na potvrdenie je potrebné rozsiahlejšie klinické pozorovanie.

Lymskou boreliózou kliešte ročne nakazia asi 500 000 ľudí. U väčšiny má len mierne príznaky a dá sa liečiť antibiotikami. Asi 10 percent nakazených však aj po liečbe pociťuje únavu a mozgovú hmlu spolu s bolesťou svalov a kĺbov.      Časť vedcov to doteraz pripisovala špecifickému kmeňu baktérie Borrelia burgdorferi. Nový výskum naznačuje, že môže ísť o  imunitnú reakciu tela na baktériu a nie o samotnú nákazu.

„Niet pochýb o tom, že lymská borelióza a iné infekčné agensy prenášané kliešťami sa vyskytujú čoraz častejšie,“ povedal Strle.

Pre ľudí s pretrvávajúcimi symptómami lymskej boreliózy (PTLDS) je akékoľvek biologické vysvetlenie stavu pokrokom. Aj lekári by radi privítali čo najpresnejšie testy, ktoré dokážu zachytiť infekciu v najskorších štádiách.

01 - Modified: 2022-06-15 05:00:00 - Feat.: - Title: Vedci odhadli celosvetový výskyt lymskej boreliózy. Najhoršie je na tom stredná Európa 02 - Modified: 2021-11-21 09:42:21 - Feat.: - Title: Koniec lymskej boreliózy? Vedci už skúšajú mRNA vakcíny i na ochorenia prenášané kliešťami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 00:23