tasrTASR
StoryEditor

Farmakologická forma interrupcie: Minister zdravotníctva ju považuje za menej rizikovú v porovnaní s praxou na Slovensku

01.06.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR(mt)(mt)

Michal Palkovič apeluje na potrebu vytvorenia štandardného diagnostického a terapeutického postupu.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič sa chce venovať možnosti chemickej interrupcie na Slovensku.

Považuje ju za menej rizikovú metódu. Zdôraznil, že ide o medicínsku otázku, ktorej musí predchádzať široká odborná diskusia.

Vie si predstaviť, že by sa metóda zaviedla v rámci poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti, apeluje však na potrebu vytvorenia štandardného diagnostického a terapeutického postupu.

Medicínsky problém

"Bavíme sa o plánovanom, a v tomto prípade by to malo byť aj o manažovanom krvácaní, teda život ohrozujúcej situácii matky. To musí mať na starosti napríklad nejaký štandardný diagnostický a terapeutický postup," vysvetlil.

Zdôraznil, že ide o medicínsky problém, ktorý by nemal byť eticko-morálny. "Malo by byť naším najväčším zreteľom to, že bezpečne vieme takúto liečbu poskytnúť," skonštatoval minister. Proces si podľa neho vyžaduje širokú odbornú diskusiu.

"Či to bude trvať dva týždne alebo letné dovolenkové mesiace, vám v tomto momente neviem povedať, ale téme sa budeme venovať," povedal Palkovič.

Odborný konsenzus

Vyhláška ministerstva zdravotníctva v súčasnosti hovorí len o chirurgickom výkone a farmakologickú formu interrupcie, tzv. interrupčnú tabletku nepozná.

Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť dlhodobo upozorňuje na jej absenciu v rámci Slovenska. „Pritom 22 štátov EÚ povoľuje výkon interrupcií touto tabletkou. Vo vyspelých európskych štátoch sa štandardne používa už od začiatku 21. storočia. Za túto dobu, temer 20 rokov jej použitia, existuje množstvo dôkazov o tom, že riziká jej použitia sú menšie ako chirurgický výkon,“ zdôraznil prezident odbornej spoločnosti doc. MUDr. Martin Redecha, PhD.

01 - Modified: 2023-06-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Anonymný web obviňuje slovenských lekárov zo zabíjania. Prípad už vyšetruje polícia 02 - Modified: 2021-02-23 07:21:43 - Feat.: - Title: Zoznam zdravotných dôvodov na interrupciu sa od marca zmení
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:16