Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Univerzita v Košiciach plánuje zefektívniť umelé oplodnenie

23.05.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Metóda spočíva v tom, že sa na základe vzorky odobratej z tekutiny okolo embrya zisťuje pravdepodobnosť uchytenia v maternici.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach uzavrela spoluprácu s českou firmou zameranú na komerčný rozvoj vznikajúceho know-how a vedecké technológie univerzity týkajúce sa umelého oplodnenia.

Zástupcovia Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a investora o tom informovali na pondelkovej tlačovej konferencii.

Spolupráca nadväzuje na transfer pokrokovej technológie pre metódu in vitro fertilizácie (IVF) objavenej v laboratóriách Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Zefektívnenie umelého oplodnenia z dielne univerzity by sa tak malo dostať do praxe. V rámci Slovenska sa podľa univerzity vytvára unikátne partnerstvo výskumného prostredia so zahraničnou holdingovou spoločnosťou, ktoré sa formovalo prostredníctvom Technologického a inovačného parku Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (TIP-UPJŠ).

Vzácna etapa

"Ide o klasickú symbiózu základného výskumu, ktorý bol realizovaný v prostredí našej Lekárskej fakulty, ale aj v prostredí našich partnerských univerzít. Príbeh vzájomných rokovaní sa po roku a pol v decembri minulého roka uzavrel odpredajom duševného vlastníctva a patentovania celého toho procesu," spresnil rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavol Sovák.

Podľa neho teraz prichádza na rad vzácna etapa, v rámci ktorej budú univerzita a nový majiteľ duševného vlastníctva spolupracovať aj naďalej, čo opäť vytvára priestor pre odborné skupiny Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Člen správnej rady spoločnosti Faba Capital Robert Artur Pierug pre TASR uviedol, že celosvetovo vyhľadáva umelé oplodnenie 48 miliónov párov ročne, pričom toto číslo medziročne rastie o 20 až 30 percent.

Metóda spočíva v tom, že sa na základe vzorky odobratej z tekutiny okolo embrya zisťuje pravdepodobnosť uchytenia v maternici.

"Pravdepodobnosť otehotnenia pri aktuálnej technológii je zhruba 30 percent. Neinvazívna metóda, s ktorou prichádzame vďaka spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ju dokáže zvýšiť až na 70 percent, čo je celkom zásadné pre psychiku ženy a rodinu ako takú," vysvetlil generálny riaditeľ firmy Robert Flocius.

01 - Modified: 2023-11-20 10:29:47 - Feat.: - Title: Pri cirhóze pečene zaviedli život zachraňujúci výkon 02 - Modified: 2023-08-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Košická nemocnica začína s unikátnym programom v ortopédii 03 - Modified: 2023-09-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Docentka na gynekologicko-pôrodníckej klinike: Vzdelávanie detí v téme reprodukčné zdravie? Tragédia 04 - Modified: 2023-05-26 06:29:15 - Feat.: - Title: Skríning pečene odhalil závažné ochorenie u každého deviateho Slováka. Je to alarmujúce, hovorí hepatológ 05 - Modified: 2021-08-06 09:06:23 - Feat.: - Title: Trend preventívneho zmrazovania vajíčok prerazil aj na Slovensku, siahajú po ňom aj mladí s ťažkými diagnózami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:04