Anna Shvets Pexels
StoryEditor

V nemocniciach chýba nutričný manažment, pacienti sú ohrození podvýživou

19.04.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Správny nutričný manažment dokáže skrátiť dobu hospitalizácie o viac ako tri dni, znížiť percento komplikácií o polovicu a tiež znížiť mortalitu pacientov až o štvrtinu.

V slovenských nemocniciach chýba systém nutričného manažmentu, dve tretiny pacientov sú ohrozené podvýživou.

Na utorkovej tlačovej konferencii na to upozornila Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV). Vyzýva rezort zdravotníctva na riešenie problému.

"Podľa výsledkov prieskumu, ako aj na základe skúseností lekárov je situácia v slovenských nemocniciach alarmujúca. Vyzývame preto Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v nemocniciach zaviedlo funkčný model nutričného manažmentu. Je potrebné vytvoriť správne postupy, štandardy a funkcie v nemocniciach a prepojiť ich so systémom vzdelávania," vyhlásil prezident spoločnosti Juraj Krivuš.

Nutričný terapeut

Poukázal na to, že v nemocniciach chýba rola nutričného terapeuta a neexistuje ani skríning stavu výživy pacientov pri prijatí alebo prepustení z nemocnice.

Z prieskumu, ktorý Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy realizovala v ôsmich slovenských nemocniciach, vyplýva, že podvýživa ohrozuje dve tretiny pacientov.

"Normálny stav mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 percenta pacientov a 23,5 percenta už trpelo podvýživou," priblížil Krivuš.

Výskum bol realizovaný na vzorke 752 pacientov z rôznych oddelení, najmä na chirurgickom a neurologickom, internom, onkologickom či na geriatrii.

Porovnanie

Odborníci upozornili, že podvýživa u pacientov zvyšuje chorobnosť, predlžuje rekonvalescenciu, predlžuje pobyt v nemocnici a ovplyvňuje ich kvalitu života.

"S tým sú spojené aj zvýšené nároky na zdravotnícky personál a náklady na liečbu," doplnil Krivuš. Ozrejmil, že správny nutričný manažment dokáže skrátiť dobu hospitalizácie o viac ako tri dni, znížiť percento komplikácií o polovicu a tiež znížiť mortalitu pacientov až o štvrtinu.

V porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únii je na tom Slovensko horšie. "V celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice. Na Slovensku je v stave ohrozenia alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient," priblížil Krivuš.

01 - Modified: 2023-09-18 12:11:42 - Feat.: - Title: Nutriční terapeuti sú zdravotníci, ktorí chcú poskytovať kvalitnú nutričnú terapiu 02 - Modified: 2023-06-09 16:33:44 - Feat.: - Title: Nutričná špecialistka: Podvýživou trpia aj mnohí pacienti s nadváhou. Lekári vzdelanie vo výžive nemajú 03 - Modified: 2023-08-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Necelé štyri eurá. Toľko majú nemocnice na stravu pre jedného pacienta na celý deň
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 01:31