tasr
StoryEditor

Komora lekárov podporuje rozšírenie kompetencií pre samosprávy pri tvorbe ambulantnej siete

18.04.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR

Slovenská lekárska komora opakovane upozornila na nevyhnutnosť dofinancovania ambulantného sektora. Žiada tiež zlepšenie činnosti Národného centra zdravotníckych informácií.

Slovenská lekárska komora (SLK) podporuje rozšírenie kompetencie pre samosprávne kraje v oblasti tvorby siete poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Uviedla to po rokovaní so zástupcami sekcie zdravotníctva Združenia samosprávnych krajov SK8.

Hlavným problémom v oblasti tvorby siete patrí podľa Slovenskej lekárskej komory jej dostupnosť. "Samosprávne kraje sú s problematikou dostupnosti pravidelne konfrontované zo strany pacientov, rozšírenie kompetencie by umožnilo flexibilnejšie reflektovať na ich potreby," skonštatovala.

Konziliárne ambulancie

Komora lekárov zároveň navrhuje, aby boli tzv. konziliárne ambulancie v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti odčlenené zo započítavania do minimálnej siete, ak neslúžia na bežnú službu pre pacientov mimo nemocnice alebo majú nízky úväzok.

"Súčasný stav pri nastavení verejnej minimálnej siete takéto ambulancie neodlišuje, čím je sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nesprávne hodnotená ako dostatočná," ozrejmila.

Navrhuje aj zmeny pri realizácii rezidentského programu. Jedným z okruhov zmien je posilnenie kompetencie samospráv pri identifikácii nedostatkových špecializovaných ambulancií.

Podľa komory je tiež nevyhnutné, aby bola časť príjmov hradená vo forme paušálnej platby za fixné prevádzkované náklady aj pre špecializovanú ambulantnú starostlivosť v prípade, že má uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou.

Potreba dofinancovania

Spoločnou požiadavkou SLK a zástupcov SK8 je aj zreálnenie platieb za poskytovanú zdravotnú starostlivosť v zmysle reálnych kalkulácií, určenie základných úhradových mechanizmov z verejného zdravotného poistenia pre poskytovateľov cestou regulátora a legislatívne zadefinovať uvedené postupy.

Slovenská lekárska komora zároveň opakovane upozornila na nevyhnutnosť dofinancovania ambulantného sektora. Žiada tiež zlepšenie činnosti Národného centra zdravotníckych informácií.

"Relevantné dáta sú rozhodujúce pre strategické smerovania v zdravotníctve," skonštatovala komora. V súvislosti s optimalizáciou siete nemocníc SLK zdôraznila nevyhnutnosť reformy nemocničného sektoru.

"Zároveň žiadame jasné a zrozumiteľné nastavenie cesty pacienta pri poskytovaní akútnej i plánovanej nemocničnej starostlivosti," dodala komora.

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-04-15 14:55:47 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie sa zmeny vo vyhláške nedočkali, poplatky sú stále v hre 03 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií 04 - Modified: 2024-03-22 08:11:48 - Feat.: - Title: Analýza: Ambulantní lekári zarobili mesačne cca 4 836 eur 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 13:31